Bilden är en genrebild och har ingen koppling till texten. Foto: TT

Flicka blev sexuellt ofredad i publiken under spelning

Uppdaterad
Publicerad

Det var juli, högsommar och en 17-årig flicka befann sig tillsammans med en kompis på Trästockfestivalen i Skellefteå. Det som skulle bli en härlig festivalkväll slutade med att den 17-åriga flickan blev sexuellt ofredad när hon stod i publiken under en spelning.

De båda flickorna stod i publiken när 17-åringen plötsligt kände hur någon bakifrån förde in en hand under hennes kjol och tog henne på rumpan. I förhör har flickan berättat att hon tog tag i den hand som befann sig på hennes rumpa, vände sig om och ifrågasatte vad mannen höll på med.

Mannen, som är i 20-årsåldern, ska då ha nekat till att det var han som tagit henne på rumpan, varpå den 17-åriga flickan, som fortfarande höll i mannens hand, ska ha sagt ”Är inte det här din hand?”. Efter händelsen fick mannen tas om hand av ordningsvakter på platsen.

Skyllde på kompis

Mannen i sin tur har både i förhör och under händelsen på plats skyllt på att det var hans kompis som stod bredvid honom som var skyldig till gärningen.

Tingsrätten finner flickans uppgifter om vad som hänt, samt uppgifter från ett vittne på platsen, pålitliga. Tingsrätten menar att gärningen inneburit en kränkning av flickans sexuella integritet och belsutar att mannen ska dömas för sexuellt ofredande. Påföljden bestäms till 3.000 kronor i dagsböter. Mannen ska även betala 5.000 kronor i skadestånd till flickan.

Flera fall av sexofredande under festivalen

Fler fall av sexuellt ofredande uppmärksammades under samma festival. I september i fjol dömdes en 22-årig man för att ha tagit ett kraftigt tag om en flickas bröst under festivalen.

Inför festivalen delade polisen ut armband där det stod ”tafsa inte” för att visa att man tog sexuella trakasserier på allvar. Trots det kom det sammanlagt in tolv anmälningar om sexofredande under festivalen i fjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.