Arkivbild. Personerna på bilden har inget med den aktuella händelsen att göra. Foto: SVT

Badhus agerar efter nya ofredanden

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit flera fall av ofredande på Paradisbadet i Örnsköldsvik och en pojke från Västerbotten har polisanmälts. Nu uppmanar badet alla HVB-hem att göra riskanalyser innan de kommer dit.

Under vintern och våren har äventyrsbadet Paradiset i Örnsköldsvik haft flera incidenter där flickor ofredats. Paradiset kopplar problemet till pojkar från HVB-hem och ska nu skicka ut brev till samtliga HVB-hem i Norrland. Senast i början av april polisanmäldes en pojke från ett hem i Västerbotten för att ha tafsat på en flicka.

– Det är första gången vi råkar ut för något sånt här, säger den ansvariga chefen i den aktuella kommunen.

Djupaste allvar

Chefen betonar att pojken inte är dömd för något, men kommunen drar ändå igång en översyn av sina rutiner.

– Vi tar det här på djupaste, fullaste allvar, säger chefen.

Man ska nu jobba med uppföljning på det aktuella hemmet och förstärka sina rutiner, framförallt vid badbesök.

Läs mer: Äventyrsbad skärper säkerheten

Polisen bekräftar att man under vintern fått in några anmälningar.

Vill se riskanalys

Paradiset uppger att man haft problem först under december månad och sedan igen under påsklovet. Och även om personalen haft ögonen öppna och försökt förebygga ofredanden, så har fler incidenter inträffat. Nu tänker man skicka ett brev till samtlig HVB-hem i Norrland med information om badets ordningsregler.

– Vi vill att personalen på HVB-hemmen gör en riskanalys innan de åker hit, säger Mikael Westman, säkerhetsansvarig på Paradiset.

Jobbar med värderingar

Den ansvariga chefen på den aktuella västerbottenskommunen berättar att man jobbar dagligen med värderingsfrågor, där man bland annat tar upp synen på funktionshindrade, hbtq-personer och kvinnor.

– Vi vet att de flesta lär sig väldigt snabbt, säger chefen och fortsätter:

– Det här är väldigt, väldigt sorgligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.