Unga besökare från Ersmark och Drängsmark gästade ön Pite-Rönnskär. Fr v Hannes Olofsson, Saga Olofsson, Helmer Lundholm, Minna Olofsson, Hilma Lundholm och Svea Lundholm. Foto: Robert Tedestedt.

Okänd ö blir nytt turistmål

Uppdaterad
Publicerad

Det brukar ibland sägas att Skellefteå saknar skärgård. Men i sommar har den idylliska ön Pite-Rönnskär på gränsen till Norrbotten gjorts tillgänglig för nya besökare.

– Jag har aldrig varit där, bara hört att det är väldigt fint, säger Annika Marklund från Skellefteå.

Annika och hennes kompisar är några av passagerarna i turbåten på väg till Pite-Rönnskär. Ön ligger i Skellefteå kommun, men piteborna har av tradition haft rätt till de givande fiskeplatserna runt ön.

Pitefiskare och pitemål

Vid inloppet till den nyligen ligger laxryssjor som vittjas av pitefiskare och inne i fiskeläget klingar det pitemål mellan de låga rödmålade stugorna. 

– Det syns som en bra plats för våra barn att vara i på sommarn. Pappa har haft stuga här sedan han var ung, och nu har jag och min man nyligen köpt oss en egen stuga här också, säger Ulrika Stenberg, född och uppväxt i Piteå men bosatt i Oslo sedan många år.

Kämpade i åratal

Nyckeln till Pite-Rönnskär som utflyktsmål är det gamla lotshuset, som grannstäderna Piteå och Skellefteå köpt av staten. Piteå och Skellefteå kämpade i åratal för att få loss lotshuset från staten. Nyligen blev det klart, och som bonus följde den även resliga fyren med i miljonaffären.

– Här stod vi förr med kikare och kollade om fartygen hissat flagg i fören, och ville ha lots in till Pite hamn, berättar Lars Strandberg, pensionär från Piteå och stugägare på ön.

Ny användning

Sommarkaféet inryms således i det hus där lotsarna förr höll utkik efter handelsfartyg som behövde assistans.

– Huset har stått tomt så länge, så jag syns det är positivt. Kiosken är bra för ungarna kan köpa sig glass själva, säger Ulrika Stenberg.

Men vad tycker andra stugägare om att Pite-Rönnskär nu görs tillgänglig för turister? Störs friden?

– Jag trivs här utan folk, och jag trivs här när det finns folk här. Så det här livar upp ön, säger Lars Strandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.