Foto: Länstrafiken

Ökar säkerheten vid skola med blinkande ljus

Publicerad

Skolbarn som väntar på bussen, alldeles för höga fordonshastigheter och elever som blir kvarlämnade har äventyrat trafiksäkerheten och ställt till problem. Det har man nu löst genom att installera ett blinkande ljussystem vid Sörfors skola utanför Umeå.

Nu ska förbipasserande trafikanter på långt håll kunna se att det finns väntande barn vid hållplatsen.

– I och med de blinkande ljussignalerna ser busschauffören och barnen varandra, säger skolans rektor Patrik Sandström.

Skolan har tidigare upplevt att många trafikanter håller för hög hastighet när de kör förbi skolområdet och hållplatsen där många skolbarn ska kliva på och av bussen. Rektorn berättar att skolan haft flera incidenter där elever blivit kvarlämnade vid hållplatsen för att busschauffören inte sett dem.

– När elever blir kvarlämnade är det ingen rolig känsla, därför har skolan i samråd med Länstrafiken och kommunen diskuterat vad vi kunnat göra för att undvika det här och öka säkerheten, säger Patrik Sandström.

Bieffekt att trafikanter bromsar in

Länstrafiken, på uppdrag av Umeå kommun, har därför installerat ljussystemet. Det består av en ljusramp med en tryckknapp där man slår på ljuset innan bussen anländer i syfte att visa busschauffören och övriga trafikanter att det finns resenärer vid vägen. Ljussignalen installerades för ungefär två veckor sedan och redan nu märker man på skolan positiva resultat.

– Det har framför allt blivit tryggare för barnen som väntar där och en positiv bieffekt har blivit att trafikanter reflexmässigt bromsar in när de ser ett blinkande ljus.

När lamknappen trycks in blinkar lampan i tre minuter innan den slås av automatiskt. Rektorn menar att det här har gjort att hastigheterna utanför skolan sänkts.

– Vi får sedan utvärdera och se om detta är en tillräcklig åtgärd eller om vi behöver göra något mer för att öka trafiksäkerheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.