Maud Olofsson. Foto: TT Bild

Olofsson vägrar komma till KU

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets förra partiledare Maud Olofsson tackar bestämt nej till att bli utfrågad av konstitutionsutskottet (KU) angående den så kallade Nuonaffären.

Det skriver Sverigesradio.

Nuonaffären gjordes 2009, då Maud Olofsson var näringsminister. Statliga Vattenfall köpte det hollänska företaget Nuon för 89 miljarder kronor, trots att det var värt mycket mindre. Affären har granskats av KU under en tid som nu alltså önskar fråga ut Olofsson i egenskap av näringsminister under tiden affären gjordes.

Svårt att svara

Maud Olofsson meddelar dock i ett brev till Expressen att det är svårt att svara på frågor om en fem år gammal händelse. Eftersom hon inte längre sitter i regeringen är hon inte skyldig att närvara vid utfrågningen. KU vill dock att hon ändå ska dyka upp.

– Minnet  är inte det samma som direkt efter det här hände, naturligtvis. Men det gör ju ändå inte saken mindre viktig att reda ut, säger miljölpartisten Peter Eriksson, som är ordförande i KU, till Sverigesradio.

Har lämnat skriftliga svar

En ny inbjudan har skickats till Olofsson, som fortsatt avböjer. Hon har fått stöd av Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

– Jag har respekt för att Maud Olofsson väljer att inte gå till KU. Hon har ju delgett Konstitutionsutskottet skriftliga svar, och tycker att hon i de svaren tillsammans med övriga regeringen beskrivit händelseförloppet, säger Lööf till Sverigesradio.

KU inledde sitt sammanträde om Nounaffären klockan nio på torsdagsmorgonen utan Olofsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.