Foto: Privat

Skapar omvänd julkalender för behövande

Uppdaterad
Publicerad

I jultider är många julfirare vana vid att öppna kalendrar av olika slag, fyllda med choklad eller små presenter. Anna Philipsson i Umeå tyckte man kunde vända på steken – och skapa en egen kalender som man själv stoppar ner gåvor i och ger bort till de mer behövande.

Idén, som genomförts över hela världen, fick hon genom webbsidan Pinterest.

– Istället för att själv öppna luckor och få chokladbitar så ska man stoppa ner gåvor i en kartong med start den 1 december och fram till julafton. Både användbara, goda eller roliga saker, förklarar Anna Philipsson, initiativtagare till ”Omvänd julkalender”.

”Är alltid är någon annan som startar initiativ”

Initiativet startade hon på Facebook, en grupp som redan nu har 170 deltagare i projektet, och fler ramlar in successivt. Överlämningen av kalendrarna kommer ske under julhelgen där Anna fått hjälp av Hjälp Västerbottens Tiggare.

–  Alla verkar väldigt positiva till det! Jag tillhör väl den grupp som gärna vill engagera sig, men tänker att det alltid är nån annan som startar initiativ, men så såg jag den här idén och tänkte ”varför inte”, berättar Anna som plockar fram sin egen kartong som hon snart ska börja fylla.

Kan följa andra deltagare

Initiativdeltagarna fär ”omvänd julkalender” kommer kunna följa information för överlämning, men även följa andra deltagares kalenderprojekt på det sociala bildmediet Instagram.

– Det är upp till allas ansvar att bidra, säger Anna Philipsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.