Foto: SVT

Opera och teater på skattebetalarnas bekostnad

Uppdaterad
Publicerad

Att se på opera i Umeå eller en teaterföreställning i Skellefteå kostar flera hundra kronor. Ändå täcker biljettintäkterna bara en bråkdel av de verkliga kostnaderna. Mellanskillnaden står skattebetalarna för.

Det kostar 430 kronor att se en operaföreställning i Umeå. Men den intäkten räcker inte långt när produktionskostnaderna ska betalas. I snitt måste skattebetalarna skjuta till 1.700 kronor per biljett.

– Det är klart, skulle vi trycka upp priserna så skulle vi som ha ett bättre resultat på det sättet, men kanske också exkludera de som inte har så mycket pengar i plånboken. Det ligger inte i vårt uppdrag, säger Kjell Englund, vd och konstnärlig ledare vid Norrlandsoperan.

Biljettintäkterna täcker inte mer än fem procent av Norrlandsoperans kostnader. Resten – 95 procent och ungefär lika många miljoner – täcks av skattebetalarna.

”Något att vara stolta över”

Operabolaget ägs av Umeå kommun och Region Västerbotten. Det innebär att skattebetalarna i hela länet är med och finansierar verksamheten, alltså även invånarna i inlandet – som bor långt ifrån musikscenerna i Umeå.

– Jag tycker ändå att vi har ett jättebra stöd från politikerna. Ser man till Umeå kommun så är det den kommun som satsar mest på kultur i hela landet och det ska vi vara väldigt stolta över, säger Englund.

80 procent täcks av skattebetalarna

Opera är en dyrbar konstform, talteater betydligt billigare. En biljett till en föreställning med Västerbottensteatern i Skellefteå kostar 250 kronor. Biljettpriset täcker en femtedel av kostnaderna, resterande 80 procent, eller 28 miljoner kronor, täcks av skattebetalarna. Här subventioneras varje biljett med 1.300 kronor. Också här ägs teaterbolaget av hemmakommunen och region västerbotten.

– Vi har väldigt goda samtal med våra ägare. Det är en knepig sak att vara politiker idag, att få allting att räcka till alla behov som behövs. Och jag brukar säga, kultur kostar och kultur kanske måste få kosta. För vad skulle vårt samhälle vara utan musik, konserter, bibliotek, teater eller dans, säger Fransesca Quartey, vd och konstnärlig ledare på Västerbottensteatern.

Kommunen bjuder ensemble på hyran

Norrlandsoperan i Umeå och Västerbottensteatern i Skellefteå är omhuldade av sina kommuner. Fasta kulturinstitutioner höjer prestigen för städer med ambitioner. I praktiken är subventionen större än vad som framgår av boksluten. I Skellefteå bjuder kommunen sin fasta ensemble på gratis hyra.

Sommar- och julteater mest populärt

Att erbjuda ett bra kulturutbud är viktigt för alla städer – men till syvende och sist krävs det att folk vill gå och se föreställningarna. På Västerbottensteatern är beläggningsgraden 83 procent. Sommarteatern och julsagan var de stora publikmagneterna ifjol, medan uppsättningen om Warner Oland, skådespelaren från Bjurholm, endast lockade 34 personer per föreställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.