Foto: SVT

Öppna förskolan kan läggas ner när kommunen ska spara pengar

Uppdaterad
Publicerad

När Umeå kommun måste spara pengar ligger öppna förskolan i riskzonen. Nu kan verksamheten läggas ned.

Det finns sju öppna förskolor i Umeå och bara under våren har dom tagit emot över 18.000 barn och föräldrar. Öppna förskolan, som är gratis att besöka, ligger under kommunens individ och familjenämnd. Nämnden har ett underskott på 34 miljoner kronor och håller precis på med en översyn av sin verksamhet. Bland tjänstemannaförslagen finns nedläggning av en av de öppna förskolorna.

– Jag har jobbat med det här i tio år och det är samma visa varje gång. När det handlar om att spara pengar inom socialnämnden då kommer alltid öppna förskolan upp, säger Annika Andersson, förskollärare.

– Jag kan förstå att man blir orolig när det är en verksamhet som berör många och som har en viktig integrationsaspekt. Det är många nya som kommer till Umeå som har det här som en viktig mötesplats. Samtidigt har vi som nämnd och socialtjänst uppdraget att se till att vi utnyttjar våra resurser på bästa sätt, säger Andreas Lundgren (S), ordförande i individ- och familjenämnden.

– Öppna förskolan är ingenting som det är lag på att vi har. Det är en service som vi erbjuder från kommunen. Därför ser jag en stor risk att det i besparingstider är den typen av verksamhet som försvinner, säger Anna-Karin Sjölander (C) vice ordförande i individ- och familjenämnden.

Alternativ med kortare öppettider

För att undvika nedläggning av någon av de öppna förskolorna tittar individ och familjenämnden nu på andra alternativ. Ett av förslagen är att verksamheten drivs av andra än kommunen och ett annat är sänkt servicenivå, något som kan innebära kortare öppettider.

– Jag skulle hellre se att man ökade på öppettiderna så att det blir lättare för föräldrar att anpassa dagen efter sitt barns rutiner, i stället för att falla in på förskolans öppettider, säger föräldern Moa Fredriksson.

Individ- och familjenämnden har en tuff uppgift framför sig. Kostnaderna har ökat inom flera områden och framför allt har placeringskostnaderna för barn och unga som inte kan bo kvar hemma ökat kraftigt. Även kostnader för personlig assistans har dragit iväg. Beslut om eventuella besparingar ska tas 26 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.