Foto: SVT

Öppna förskolan räddad – HVB-hem skärs ned

Publicerad

Fältassistenterna och öppna förskolan i Umeå blir kvar tills vidare. Men ekonomin är skakig för individ- och familjenämnden, och i november kan det bli ytterligare besparingar.

Fler resurser ska satsas på de mest utsatta och stöd på hemmaplan ska utvecklas, det enligt den handlingsplan som nämnden antog i dag.

– Vår ekonomi är kärv, men vi lyckades rädda öppna förskolan, säger Andreas Lundgren (S), ordförande i individ- och familjenämnden.

Nu sparar nämnden istället på HVB-hemmen och försöker ta hem så många unga som möjligt till Umeå för placeringen i familjehem och ungdomsboenden. Med den metoden hoppas man kunna spara 16 miljoner kronor.

– Det finns inget alternativ. Vi behöver verkligen klara av besparingen, annars kommer det att drabba kärnverksamheten, och det vill vi inte, säger Andreas Lundgren.

Läs också: Öppna förskolan kan läggas ner när kommunen ska spara pengar

Nya besparingar om två månader

Den nya handlingsplanen medför bland annat att stöd oftare kommer erbjudas grupp, men mer sällan individuellt.

– Mest troligt kommer det ett nytt besparingsvarv om två månader säger Anna-Karin Sjölander (C), och vice ordförande och fortsätter:

– Jag är orolig för framtiden med de besparingar kommunen står inför. Vi hoppas på alternativa samverkanspartner för att hjälpa till att rädda öppna förskolan, och det står alla allianspartier bakom, säger Anna-Karin Sjölander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.