Rolf Sundström och grannen Acke Lundgren passade på att spela golf på skaren i Norrmjöle. Foto: Rolf Sundström

Ovanligt hård skarsnö

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s reporter Robert Tedestedt uppmärksammade ett ovanligt skarpt fenomen på väg till jobbet. Skaren ovanpå snötäcket har blivit förvånansvärt hård. Nu efterlyser vi bilder!

Skare, eller skarsnö, bildas som ett hårt övre skikt på ett snötäcke när ytskiktet tinar och sedan fryser igen. Förutsättningarna på flera håll i Västerbotten har varit smått idealiska när temperaturen nu växlat från plus till minus. Och idag är skaren ovanligt hård i vissa delar av länet.

– Den är så skarp att det går att cykla på den. Det händer ungefär en gång vart tionde år att den är så här hård, säger SVT:s reporter Robert Tedestedt som testat.

– Det är som en eufori att vara ute på skaren så här, säger han.

Superskaren har många användningsområden. Före detta radioprofilen Rolf Sundström och granne Acke Lundgren passade på att spela golf på skaren i Norrmjöle på tisdagen.

Nio hål hann de med på morgonen innan skaren mjuknat och en stolt Rolf Sundström berättar att han avgjorde på sista hålet, även om spelkvaliteten var lite varierande.

– Det var svårputtat med ovältade greener, säger han och skrattar.

Nu efterlyser vi dina bilder! Testa skaren och skicka en bild, så publicerar vi den här.

Mejla dina bilder till: vasterbotten@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.