Genrebild. Foto: TT

Många föräldrar betalar inte underhåll

Publicerad

Många föräldrar i Västerbotten struntar i att betala underhåll för sitt barn. Umeås Makalösa föräldrar vittnar om en oro och stress bland ensamstående föräldrar.

Om den ena föräldern ensamstående efter till exempel en skilsmässa blir den andra underhållsskyldig. Men många struntar i att betala.

Av de föräldrar som använder Försäkringskassans system var det så många som 1.350 personer i Västerbotten som inte betalat underhåll till sin ex-partner. Av dem var 1134 män.

Har föräldern inte betalat underhållet för sitt barn är det Försäkringskassan som betalar ut pengarna och sedan kräver in dem från den andra föräldern.

Oro bland ensamstående föräldrar

Sveriges Makalösa Föräldrar är en rikstäckande intresseorganisation som arbetar för att stärka och skapa bättre förutsättningar för ensamföräldrar och deras barn.

Linda Söderström, ordförande i Umeås Makalösa föräldrar, upplever att det finns en oro bland ensamstående föräldrar att de inte ska få ut sina pengar.

– Pengar är alltid känsligt, speciellt när man har separerat. Det blir en extra stress, säger Söderström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.