Följ med på inspelningen av den nya låten. Foto: SVT

Överlevde mot alla odds – gör succé med musiken

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Alexander Engström överlevde den ovanliga sjukdomen osteopetros har fokus legat på musiken. Hans första låt blev en succé. Nu har SVT Nyheter Västerbotten fått vara med exklusivt på inspelningen av hans andra låt.

Det har jobbats för fullt i Skellefteå med inspelning av Alexander Engströms nya låt som blev klar i dagarna. Den handlar till stor del om relationer.

– Låten handlar om frustation över att inte nå fram till någon och till slut har man insett att jag behöver inte den här människan i en relation, säger Alexander Engström.

Vann över sjukdomen mot alla odds

När Alexander Engström var fyra månader gammal upptäcktes att hans huvud växte i omfång, vilket tryckte på synnerven och idag har han bara tre procent syn.

Alexander hann bli över två år innan en diagnos kunde ställas och av läkarna fick familjen veta att han endast hade 15 procent chans att överleva.

Han hade fått diagnosen osteopetros, men tack vare en benmärgstransplantation överlevde han.

Första låten blev succé

Nu är han 15 år och musiken är det stora intresset och hans första låt blev direkt en succé. Den fick snabbt 8000 klick på Youtube.

– Det var ju en låt jag skrev en tid jag var lite nedstämd och lite ledsen och som kunde beskriva min känsla, berättar han.

Låten ”The Lake”  var klasskompisarna på skolan inte sena med att berömma.

– De första dagarna var helt vansinniga. Alla ville ju prata med mig om låten och tyckte att den var så bra, jag var på moln då, jag var ovanför marken. Det var en fantastisk känsla och det är ingenting jag känt tidigare, säger Alexander Engström.

Vad vill du med framtiden?

– Min stora dröm är att jobba med musik på heltid, jag vill skriva, jag vill sjunga och jag vill nå fram med min musik säger Alexander Engström.

Alexanders nya låt ”Don'n wanna fight anymore” hittar du på Youtube, klicka på länken: https://youtu.be/Zeh-qL95AEk

Osteopetros sjukdom

Osteopetros är en ärftlig sjukdom som kännetecknas av att skelettet är tyngre, tätare och skörare än normalt. Ben är en vävnad som under hela livet omformas. Vid osteopetros är balansen mellan nybildning av ben och nedbrytning av det växande benet störd. Ben bildas men bryts inte ned som det ska. Osteopetros förekommer i flera former: godartad (benign), elakartad (malign) och medelsvår (intermediär). De olika formerna finns i flera varianter beroende på att den genetiska bakgrunden skiljer sig åt. Alla varianterna innebär att skelettet blir till varierande grad hårt och sprött och att risken för benbrott (frakturer) ökar.

I denna text beskrivs i första hand de svårare formerna, som vanligen visar sig hos nyfödda och som obehandlade leder till svår funktionsnedsättning och tidig död. Tryckskador på syn-, hörsel- och balansnerverna uppkommer tidigt, vilket leder till blindhet, dövhet och balansrubbningar om sjukdomen inte behandlas. Vid den svåraste formen, malign osteopetros, där skelettet är påverkat vid födseln, upphör benmärgen så småningom att fungera. Den enda behandling som botar de svårare formerna är hematopoetisk stamcellstransplantation. Transplantationen måste då ske tidigt.

Ordet osteopetros kommer från grekiskans osteon, som betyder ben, och petra, som betyder klippa. En annan benämning på sjukdomen är Albers-Schönbergs sjukdom, efter den tyske röntgenläkaren Heinrich Albers-Schönberg, som 1904 beskrev den lindriga vuxenformen.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.