Foto: SVT

Paret var på fjälltur när tjuvarna slog till

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda inbrott har minskat i norra Sverige under de senaste fem åren. Men för de som drabbas är det tufft. SVT Nyheter Västerbotten har hälsat på i Malå där inbrottstjuvarna slog till i helgen.

Under den senaste tiden har det skett en rad inbrott, framför allt i Norrbottens inland, men även i norra Västerbotten. Gerd och Leif Gustafsson var i fjällen när grannen i Malå ringde. Grannen misstänkte att de hade haft inbrott.

– De hade tömt alla lådor i sovrummet och letat smycken, berättar Gerd Gustafsson.

Inbrottstjuvarna – antagligen fem stycken att döma av spåren – har pulsat genom snön och brutit sig in genom altandörren.

Fyra andra villor i samma område i Malå fick också besök samma fredagskväll under sportlovet.

– Halsbandet jag fick när jag fyllde femtio, inte ville jag bli av med det, säger Anna-Karin Karlsson som också drabbades av inbrottstjuvarnas framfart.

Ser tecken på ny brottsvåg trots minskning

Sedan år 2011 har den här typen av brott minskat i norra delarna av landet. Från 611 år 2011 till 475 fullbordade bostadsinbrott förra året.

– Vi hade mycket kringresande från Litauen. De har vi inte sett till på ett tag. Det syns i statistiken, säger Region Nords brottsamordnare.

Men polisen ser tecken på ny våg av inbrott i inlandet senaste tiden. I ett stråk från Gällivare, Jokkmokk och Boden och nu Malå.

– Jag tror möjligen att det är andra länder representerade här, säger Lars lundmark.

– De har nog noterat att det varit sportlov.

”Villabostäder ett bekymmer”

I norra Sverige är det mycket ovanligt med lägenhetsinbrott jämfört med i söder.

– Däremot är villabostäder ett bekymmer, säger Lars Lundmark.

Särskilt villor utanför eller i närheten av städerna drabbas. Anna-Karin Karlsson och maken Bertil tänker sätta in ett larm.

– Polisen tycker att vi ska ha sirener. Här är det ingen mening att anlita någon larmfirma. De är för långt borta.

Det tog sex timmar efter polisanmälan innan en polis kom till Malå.

– Jag undrar ju hur länge försäkringsbolagen vill försäkra oss i inlandet eftersom polisen är så långt bort, säger Gerd Gustafsson.

LÄS MER: Följ vår livegranskning av vardagsbrott här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.