Tomas Mörtsell (C), kommunalråd i Storuman Foto: SVT

”Påverkar inte vårt agerande”

Uppdaterad
Publicerad

Storumans kommunalråd Tomas Mörtsell (C) är den politiker som bjudits flest gånger på hockey av Skellefteå Kraft. Det visar SVT:s granskning.

Skellefteå Kraft bjuder kunder och samarbetspartners på hockey, mat och alkohol i företagets loge i hockeyarenan. Där ingår också företrädare för kommuner och kommunala bolag. Storumans kommunalråd Tomas Mörtsell är den politiker som bjudits flest gånger under de senaste två åren.

Han har bjudits tre gånger mellan september 2015 och mars 2016. Att det blivit just hockey och AIK:s matcher är ingen slump. Det vittnar om inte annat AIK:s emblem som Mörtsell har på jackan när SVT träffar honom för en intervju.

Skellefteå Kraft

– Det har varit i samband med möten om frågor som rör Storuman och Skellefteå Kraft, säger Tomas Mörtsell (C) kommunalråd i Storuman.

”Det är till nackdel”

Tomas Mörtsell (C) säger att det bland annat varit i samband med diskussioner om Biostor (en av Skellefteå Krafts anläggningar i Storuman, reds. anm.), men Institutet mot mutors förre ordförande Claes Sandgren menar att inte är oproblematiskt att ett kommunalråd låter sig bjudas av ett affärsdrivet företag.

Kommunalrådet säger att det här skett i samband med att dom diskuterat företagets verksamhet i kommunen. Vad säger du om det?

– Det är till nackdel. Då finns en risk att arrangemanget kan påverka beslut. För lagstiftningen så behövs det inte att representationen faktiskt påverkar beslut. Det räcker att det finns risk att så sker, säger Claes Sandgren som också är professor i civilrätt.

Tiotal tillfällen av bjudhockey

I vår granskning har vi identifierat ett tiotal tillfällen där Skellefteå Kraft bjudit offentligt anställda på hockey. Det handlar om en eller ett par gånger per person under de senaste åren. Och Claes Sandgren menar att representation som allmänt syftar på att skapa goda relationer är godtagbart i de flesta fall om det sker måttfullt, men det kan finnas andra problem med den här typen av representation.

– Problemet är att företrädare har sin lojalitet mot medborgare i kommunen och det skadar förtroendet för demokratin och systemet om man tror att företrädarna gynnar sig själva och inte fattar beslut på objektiva grunder, säger professor Claes Sandgren.

”Finns en gränsdragning i det man gör”

Institutet mot mutor ger ut riktlinjer för hur man ska agera och Skellefteå Kraft säger sig följa den näringslivskod som institutet mot mutor publicerat.

Finns det inte en risk att ni hamnar i en otillbörlig relation när ni umgås tillsammans på middagar och ishockey som ni bjuder på?

– Så snart man använder extern representation så måste man vara väldigt noga med att inte hamna i en otillbörlig relation. Det finns en gränsdragning i det man gör som man måste vara noga med och det menar jag att vi är, säger Hans Kreisel, vd på Skellefteå Kraft.

Mörtsell: Påverkar inte hur vi agerar

Tomas Mörtsell (C) ser inte heller något problem med att han låtit sig bjudas av Skellefteå Kraft. Och han står fast vid att han inte låter sig påverkas i sitt agerande mot Skellefteå Kraft.

Finns det inte risk att man kommer för nära de här bolagen om man träffas och äter tillsammans och kollar på hockey?

– Jag har inte sett det. Absolut inte och tittar man på vårt agerande mot Skellefteå Kraft kommer man märka det också att det inte påverkar hur vi agerar på något sätt, säger Tomas Mörtsell (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skellefteå Kraft

Mer i ämnet