Genrebild. Personen på bilden har inget med texten att göra. Foto: TT

Stressad personal sjukskrivs på psykavdelning

Uppdaterad
Publicerad

Stressnivån har varit hög på en avdelning vid den psykiatriska kliniken på Norrlands Universitetssjukhus. Personal vet inte hur de ska prioritera patienterna – och flera har sjukskrivits på grund av stressen.

Personalen på avdelningen har sedan tidigare haft problem med den stressiga arbetsmiljön och svårt att hinna med alla patienter under sin arbetstid. Det var i en skrivelse som kom till Arbetsmiljöverket i början av december förra året som två skyddsombud på avdelningen begärde ett föreläggande för problemen.

Läs också: 40 av 120 har insjuknat på kliniken

Arbetsmiljöverket förelägger nu ett vite på 50.000 kronor mot den affektiva mottagningen och ångestmottagningen vid psykiatriska kliniken på NUS i Umeå om inte åtgärder vidtas mot den stressiga arbetsmiljön på avdelningen. Det konstateras efter en inspektion av Arbetsmiljöverket den 18 januari i år.

Två sjukskrivna av stress

Vid Arbetsmiljöverkets inspektion framkom det att sjukfrånvaron varit hög på avdelningen jämfört med tidigare år, vilket chefer och skyddombud är överens om. Under fjolåret blev två i personalen sjukskrivna på grund av hög arbetsbelastning och stress, och enligt en hälsoenkät upplevde en stor del av personalen att de inte hinner med sitt jobb.

Utöver den generella stressen upplever personalen att det är svårt att prioritera patienter utöver att självmordsbenägna patienter och allvarligt sjuka behandlas först. Ingen skriftlig prioriteringsordning finns, och av oro för att kollegorna ska få ännu mer arbetsbelastning så beskrivs det hur personalen drar sig för att fråga sin chef om råd.

”Ingen fara att det ska vara ordnat”

Bland de åtgärder som krävs finns bland annat att alla i personalen ska fylla i en hälsoenkät som ska följas upp, att mer resurser utifrån det ökade inflödet av patienter och växande behandlingsköer och bättre rutiner kring prioriteringsordningen mellan allvarligt sjuka patienter.

– Det handlar om omfördelning och tjänsteutrymmen för att ha resurser. Det är ingen fara att det ska vara ordnat, vi har gjort det mesta. Efter att de var där i december avskrev Arbetsmiljöverket flera punkter, säger Christina Wennberg Granberg som vid tillfället för anmälan till Arbetsmiljöverket var verksamhetschef för den aktuella avdelningen.

Senast den 17 april ska problemen vara åtgärdade för att avdelningen ska slippa betala vite på 50.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.