Arkiv. Foto: Christine Karijord

Petter ska ta sig 100 mil – med hundspann

Publicerad

Petter Karlsson i Slussfors i Storumans kommun vann i fjol Finnmarksløpet. På sex dagar hade han tagit sig drygt 100 mil igenom de norska fjällen med hundspann. I dag går startskottet för årets upplaga av tävlingen och Karlsson är redo att försvara sin mästartitel.

När Petter Karlsson vann tävlingen förra året blev han den första utländska hundföraren som någonsin vunnit tävlingen. För honom är det viktigt att ta hem segern även i år, ett betydelsefullt pris ligger nämligen i potten.

Vinnaren får en fyrhjuling till ett värde av 100.000 kronor samt 70.000 kronor i kontanter. Om Petter Karlsson vinner även i år, eller får den bästa sammanlagda placeringen för de senaste två åren, vinner han en Saltdalshytta till ett värde av 550.000 kronor.

– Det är väldigt bra priser och jag tror att det har varit en fördel och en stor sporre att ha priserna att tänka på när jag tränat och förberett mig under säsongen. Men jag tror inte att jag kommer att tänka på priserna alltför mycket medan jag kör, då ska jag bara köra mitt race, säger Petter Karlsson.

Anses vara stort hot

Tidigare i vinter vann han Femhundløpet, även det ett norskt mästerskap i långdistans, och han har nu chans att bli den första som vinner båda tävlingarna under ett och samma år. Ingen har någonsin gjort det tidigare. Tidigare har det varit total norsk dominans i dessa tävlingar och nu anses Karlsson vara ett stort hot mot de norska tävlingsdeltagarna.

– De vill väldigt gärna sätta stopp för att jag ska fortsätta att vinna. I fjol trodde de nog att det var en tillfällighet att jag vann, men nu är jag den som de vill slå.

Hur påverkar det dig inför tävlingen?

– Jag tycker bara att det är roligt. Jag hoppas att jag kan behålla mitt lugn och att det inte påverkar mig speciellt mycket. Tvärtemot så hoppas jag att de är dem som känner sig stressade.

Mån om hundarnas välmående

Klockan elva går startskottet i Alta, de 43 startande hundspannsförarna ska då köra till Kirkenes och sedan vända. Ett lopp som beräknas ta cirka en vecka. En vecka som sliter hårt på förarna som bara sover i snitt tre-fyra timmar per dygn. Men trots det är Petter Karlsson mest mån om sina 14 hundars välmående.

– Man tänker inte på att man sover lite, det är hundarna som är i fokus. Man måste bara se till att man själv är utvilad för att kunna ta bra hand om hundarna. Bland det svåraste i tävlingen är att fokusera på sitt eget race och inte bli meddragen i andras tempo då de kanske har vilat precis innan de kör om en. Men nu ska jag hålla mig till min plan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.