Den 105 centimeter höga ponnyn flyger, trots sin ålder, över 60-centimetershinder. Foto: Privat

Pigg pensionärsponny lever på hoppet

Uppdaterad
Publicerad

Många ridskolebarn i Umeå har älskat honom och många har lärt sig både trava och galoppera på hans rygg – shettisen Clicken som under många år stod på Hippologum. Som pensionär skördar han fortfarande framgångar på hoppbanorna och i helgen firade han födelsedag med pompa och ståt.

När Clicken för några år sen gick i pension fick han ledigt från det ibland kanske lite slitiga arbetet med att fostra nya små ryttare. Men ponnyn är frisk och still going strong.

Pigg 26-åring

Hans nya hem visade sig ge honom extra mycket ny energi på ålderns höst. Hos åttaåriga Maja Lundberg i Nyhem utanför Umeå blir han allt annat än bortglömd. Varje år firas nämligen hans födelsedag, inte bara med tårta för stalltjejerna utan med en egen tårta för Clicken själv. I helgen firades hans 26-årsdag.

– Tårtan gör vi av stort runt knäckebröd. Sen ska det vara morötter, äpplen och sockerbitar, ja allt vad Clicken tycker om ska vara på, förklarar Maja.

Framgångsrik på hoppbanan

Ponnys som går i pension från en ridskola får det kanske lite lugnare men de som är van vid att arbeta gillar oftast att fortsätta göra det. Som Clicken. Han är till och med ute tävlar ibland. Under förra veckan då Stöcke ponnyförening ordnade så kallad ”pay and jump”, tävling fast utan tidtagning, var Clicken anmäld till två klasser, 40 respektive 60 centimeter. Tre generationer hästälskare var samlade och Clicken levererade som han brukar. Noll fel på hinder och två fina rosetter med sig hem.

– Han är så himla fin, säger Majas stolta mamma Lisa Eriksson, intill staketet i Stöcke där hon själv tävlat när hon en gång var i ponnyåldern.

Firas med tårtkalas

Det årliga kalaset som oftast firas i slutet på april eller i början på maj är en höjdpunkt, inte bara för Clicken själv som sätter i sig tårta med god aptit, jubilaren som är finklippt och välputsad. Även Maja och hennes ryttarkompisar får tårta – ett tårtkalas som självklart firas i stallet.

På tårtan för barnen står det Clicken spritsat på marsipanen och en brun fin liten ätlig häst pryder toppen av bakverket.

Det är nu tre år sen Clicken hamnade hos familjen Lundberg Eriksson. Maja, som inte är så jättestor för sin ålder, kan nog räkna med många fler härliga år med sin vän Clicken som när han tävlat får ett täcke på sig i fleece med en massa hjärtan på, nästan lika många hjärtan som han vunnit bland Umeås ryttare genom åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.