Foto: TT.

Pojkar och flickor sexofredades på festival

Uppdaterad
Publicerad

En pojke och två flickor har anmält att de blivit sexuellt ofredade på en festival i Umeå. Gärningarna ska ha skett i en tät miljö på dansgolvet.

I helgen arrangerades ungdomsfestivalen 2 days in Umeå på Folkets hus. I samband med det ska det ha skett minst tre ofredanden. Polisen har tagit upp tre anmälningar om sexuellt ofredande.

– Händelserna ska ha skett i publikhavet i en tät miljö på dansgolvet. Personerna har tagits på på ett sexuellt integritetskränkande sätt, säger Mats Bruhn, jourhavande förundersökningsledare hos polisen i Umeå.

Minst två gärningsmän

Ungdomarna som blivit utsatta är i 15-års åldern. Festivalen riktar sig till ungdomar mellan 13 och 17 år. Polisen kommer att gå vidare med förhör under söndagen.

Målsäganden som anmälde ofredandet under fredagen blev antastad av två personer. Hon har lämnat följande signalement:

Båda killarna var mellan 160-170 centimeter långa och mörkhyade. Den ena bar en vit t-shirt med ett svart kryss på och någon text, samt mörka byxor. Den andra bar en aprikosfärgad hoodie (långärmad tröja).

Kan det vara samma personer i alla fallen?

– Ja, det kan det. Men det behöver inte vara så, säger Mats Bruhn.

Polisen vill dock inte lämna något signalement i de andra fallen ännu.

Polisen uppmanar fler att höra av sig

Ingen person är frihetsberövad i nuläget och ingen är skäligen misstänkt. Polisen uppmanar folk att komma in med anmälningar om man blivit utsatt för någon liknande händelse under helgen.

– Om någon sett något eller vet något får man gärna höra av sig till oss, säger Mats Bruhn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.