Polisfacket: Inte tillräckligt

Uppdaterad
Publicerad

Bra, men inte tillräckligt. Det säger facket Polisförbundet om polisledningens rekryteringsplaner i region Nord.

Polisledningen i region Nord har sökt och fått pengar för att anställa uppåt 150 personer innan året är slut. Det handlar om polisaspiranter, civila utredare och återanställning av gamla poliser. Ett steg i rätt riktning, men det behövs mer, menar facket.

– Rent generellt så är ju allt man gör bättre än att inte göra någonting.  Men hur långt det räcker är inte lätt att svara på. Jag är inte säker på att det täcker bortfall i form av pensioneringar, sjukskrivningar och dom som slutar eller flyttar, säger Torgny Olofsson, ordförande Polisförbundet Nord.

Poliskrisen i norr

Gigantiskt övertidsuttag

Olofsson menar att polisbristen i grund och botten är alltför stor och pekar på det stora övertidsuttaget i regionen: totalt i regionen har poliserna hittills i år samlat ihop 52 000 övertidstimmar, vilket Polisförbundet menar motsvarar drygt 30 miljoner kronor hittills i år. Ett av de tydligaste exemplen på personalbristen är Regionledningscentralen i Umeå.

– På ungefär 120-130 medarbetare finns redan ett övertidsuttag på över sjutusen timmar. Det här är omänskligt, man sätter gällande avtal ur spel. Arbetstidsbestämmelser kommer i kläm och arbetsmiljölagen efterlevs inte, så det är ju väldigt allvarligt.

Fler synliga poliser

Olofsson menar att det framförallt behövs fler poliser ute bland folk och tycker inte att Polisförbundet fått till räckligt bra svar från polisledningen på hur man ska lösa bemanningen runt om i regionen. Fär beskedet från allmänheten är tydligt: man vill ha sin lokala polis.

– Vi behöver synas och märkas ute bland medborgarna och då måste vi ha fler ingripande poliser över hela vår stora region. Det handlar framförallt om kärnverksamheten, ingripande och utredning, det är ju det folk vill ha när man frågar dom.

Lång tid lösa problemet

Eftersom det är ont om poliser i hela landet menar Olofsson att det är svårt att se hur lång tid det kommer att ta innan det problemet är löst. Civila utredare räcker till viss del, men på sikt måste fler poliser utbildas och tillföras verksamheten.

– Som vi ser det så kommer det att ta ett bra tag att åtgärda problemen. Dom här åtgärderna är bättre än att inte göra någonting, men dom är alls inte tillräckliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poliskrisen i norr

Mer i ämnet