Umeå Östra Station. Foto: TT

Två greps efter polisinsats i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Två personer på ett tåg har gripits efter en stor polisinsats vid Umeå Östra Station. Poliser med förstärkningsvapen spärrade av infarterna till tågstationen.

Polisinsatsen ska ha inletts i samband med att ett tåg anlände vid stationen strax före klockan 23, enligt Västerbottens-Kuriren.

Vittnen berättar för VK hur resenärerna på tåget möttes av polis och fick lämna platsen springande.

– Vi har gripit två personer ombord på tåget, misstänkta för brott, säger insatsledare Robin Malm till Folkbladet i Umeå.

De två männen är 30-årsåldern och är förda till polisstationen för förhör, säger polisen till TT.

– Det inkom ett samtal gällande två män som uttalade diverse hotelser på ett tåg mot Umeå. Det blev en större insats, bland annat med den lokala insatsstyrkan som beordrades dit, säger Tobias Höglander, RLC-befäl vid polisen.

Gripandet gick lugnt till väga, enligt polisen.

Misstankarna gäller olaga hot, enligt polisens hemsida.

250 personer på tåget

De gripna männen misstänks för brott som de planerade att genomföra på tåget, skriver Västerbottens-Kuriren.

Ett vittne sade tidigare till VK:

– Två poliser med automatvapen står vid norra entrén medan en polisbil spärrar av infarten nere vid rondellen in till den södra.

Cirka 250 personer befann sig på tåget när det kom till Umeå.

– Det är en polisinsats mot ett av våra nattåg just nu. Jag vet inte mer vad det är, sade Ann-Katrin Backlund, vid SJ:s presstjänst till TT, i samband med att tågstationen spärrades av.

– Vad jag förstår är det SJ som har kontaktat polisen. Det är någonting som har hänt på tåget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.