Foto: SVT

Fortsatt debatt väntas om flytt av 10.000 jobb

Uppdaterad
Publicerad

De flesta organisationer och myndigheter som hittills kommit med synpunkter på den parlamentariska landsbygdskommitténs förslag är positiva till det mesta som föreslås. Men det ser ut som om det kan bli en fortsatt diskussion om planerna på att flytta ut 10.000 statliga jobb från Stockholm.

I början av året la den parlamentariska landsbygdskommittén fram 75 förslag på en förändrad politik gentemot Sveriges landsbygdsområden. Kommittén föreslog bland annat en speciell satsning på 23 särskilt utsatt kommuner, fler lokala lärcentra där det går att delta i högskoleutbildningar och flytt av 10.000 statliga jobb från Stockholm.

Intresset av att tycka till om förslagen har varit stort. Hittills har drygt 160 svar kommit in från bland annat kommuner, organisationer och myndigheter. De flesta instanser som svarat är i huvudsak positiva till förslagen att döma av de stickprov SVT Nyheter Västerbotten har gjort bland yttrandena.

Vill bygga ut fibernätet

Det verkar finnas ett starkt stöd för vissa åtgärder som en påskyndad utbyggnad av 100Mb fibernät och satsningen på fler lärcentra.

Debatt kring flytten av 10.000 jobben från Stockholm har varit blandad. De statligt anställda akademikernas organisation SACO-S är helt emot förslaget. De menar att effekterna på de lokala arbetsmarkanderna är små och anser att det är viktigare att se till vad som ger den mest effektiva verksamheten.

Ekonomistyrningsverket (ESV) tror att det blir dyrt att flytta ut statlig verksamhet. ESV tycker heller inte om utredningens mål om att statliga organisationer ska vara fysiskt närvarande i landsbygden. Verket menar att det istället gäller att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Landsorganisationen (LO) gillar inte förslagen om sänkta arbetsgivaravgifter och möjligheter att skriva av studieskulder i de 23 särskilt utpekade kommunerna. LO tycker att det är principiellt fel med sådana särlösningar i system som ska erbjuda lika villkor i hela landet.

LO menar också att det kommer att krävas mer ekonomiska resurser för att de mer utsatta kommunerna ska ha likvärdiga förutsättningar att upprätthålla den kommunala servicen.

Viktigt med järnvägar

Det finns också de remissinstanser som vill gå längre än utredningens förslag. Norrlandsförbundet betonar järnvägsnätets betydelse för Norrlands utveckling. Det gäller Norra Stambanan, Ostkustbanan/Norrbotniabanan, såväl som Inlandsbanan.

Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner och -regioner tycker att fastighetsskatten på vattenkraftsanläggningar ska regionaliseras. Föreningen tycker också att den nedtrappning av fastighetsskatten på vattenkraftanläggningar ska stoppas eller att det införs en naturresursskatt enligt norsk modell.

Många av de organisationer som hittills svarat på remissen har sin bas i de glesare befolkade delarna av landet. Men även länsstyrelserna i Uppsala och Skåne är i huvudsak positiva till regionens förslag. Ännu är det påfallande få svar som kommit in från organisationer i Stockholmsområdet. En tung instans som Svenskt Näringsliv har heller inte sagt sitt. Debatten om landsbygdsutredningens förslag lär fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.