Foto: TT/SVT

Professorn: ”Återinför fastighetsskatten”

Uppdaterad
Publicerad

Nya hyresrätter är ingen snabb lösning som botar bostadsbristen. Det krävs politiska beslut som underlättar byten i det gamla beståndet. Det hävdar professorn i fastighetsekonomi Stellan Lundström.

Byggsektorn är het. Men på kort sikt minskar inte bostadsbristen bland ungdomar för att det byggs nya hyresrätter, enligt professor Stellan Lundström.

– Man måste börja i en annan ända. Det gäller att få rotation i det gamla beståndet, säger han

#BOSTADSÖKES

Så vad är det då som krävs?

– De äldre som har kapital måste sälja sina hus och köpa sig ett annat annat boende. Det är det som sätter igång de kedjor som släpper in nya på bostadsmarknaden.

Orakel i fastighetsekonomi

Som nybakad ingenjör lämnade Stellan Lundström Balderskolan i Skellefteå i slutet på 60-talet. Efter 40 år på Kungliga Tekniska Högskolan är han numera ansedd som ett orakel i fastighetsekonomi.

– De flesta som söker bostad hittar den i det gamla beståndet – där finns 97 procent av bostäderna. Nybyggda bostäder svarar för tre procent av marknaden i bästa fall.

”Locka eller röka ut”

Så hur ska fattiga unga ta sig in på den marknad där betydligt rikare och äldre ogärna flyttar på sig?

– Man måste både locka ut eller röka ut de som sitter på överytorna. Återinför fastighetsskatten så det blir dyrare att bo kvar. Ta bort reavinstskatten så blir det förmånligare att sälja sin bostad.

”Nya hyresrätter hjälper inte”

Stellan Lundström menar att politikerna kan få ner bostadsbristen.

– Att enbart bygga nya hyresrätter hjälper inte. De unga har ändå inga pengar att betala hyran med. På längre sikt är det också betydligt billigare att äga sin bostad. Hyresrätt är ett exklusivt boende, där du betalar för all service. Det är nästan som att bo på hotell, säger Stellan Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet