”Rasister är inte välkomna här”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals demonstanter fanns på plats på Rådhustorget i Umeå när Sverigedemokraterna höll möte. De hade samlats för att visa sitt missnöje mot partiets politik. ”Jag tycker att det är viktigt att på ett lugnt sätt visa att man inte står bakom dem”, säger Ida Sjöberg, en av många som manifesterade under besöket.

Drygt tusen personer fyllde torget mitt i Umeå – åtminstone de delar polisen inte spärrat av – långt innan partiledaren Jimmie Åkesson (SD) anlände. Plakat skanderade ord som ”Ut med rasisterna”. Missnöjet gick inte att ta fel på.

– Jag tycker det är viktigt att ta ställning mot rasismen och Sverigedemokraternas politik och markera att vi är väldigt många i den här staden och Sverige som inte alls håller med i deras åsikter om andra människor, säger Kreske Ecker.

SD i Västerbotten

– Jag vill visa att rasister är inte välkomna här, framför allt inte Jimmie, säger Sara Sharp.

Men i publiken fanns också de som sympatiserar med Sverigedemokraterna, och såg fram emot att höra sin partiledare.

– Jag röstar ju på honom så då måste jag lyssna på honom också, tvärtemot det där vänsterpacket som står och vänder ryggen till, säger Roger Oskarsson.

– Jag är här för att visa vår delaktighet i Jimmies arbete, säger Birger Andersson.

När partiledaren intog talarstolen blandades applåder med ett rungande bu-rop från åskådarna, men de allra flesta följde uppmaningen från arrangören Umeåbor mot rasism och vände ryggen mot Åkesson.

Och trots att hundratals personer ropade ut ramsan ”Inga rasister på våra gator” var Åkesson efteråt nöjd med mötet:

– Jag tycker det var ett bra möte. Sist vi var i Umeå för fem år sedan inför förra EU-valet var det inte i närheten av lika mycket folk, så det är en positiv utveckling.

Hur känns det att mötas av tusen vända ryggar?

– Det är ungefär samma plakat som jag sett på andra ställen, säger Åkesson.

Se en längre intervju med partiledaren här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD i Västerbotten

Mer i ämnet