Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samarbete om lönerna ska minska beroendet – hör om regionens avtal i klippet. Foto: Anders Öhlund/SVT

Regionernas avtal ska stoppa hyrpersonalen – HR-direktören i Västerbotten: ”Vi har aldrig varit så överens”

Uppdaterad
Publicerad

Hyrkostnaderna för Region Västerbotten skenar – ifjol betalade man 306 miljoner kronor. Nu skapar regionen en arbetsgrupp för att hitta lösningar för att minska hyrberoendet av läkare och sjuksköterskor.

– Vi måste jobba smartare. Kanske kan vi jobba på annat sätt ute i verksamheterna. Det är där idéerna och lösningarna finns för att pressa ned hyrkostnaderna. Vi måste lokalt hitta nya sätt att jobba, säger Kia Ronnhed som är HR-direktör på Region Västerbotten.

Gemensam plattform för lön

Alla Sveriges 21 regioner har gått samman för att få en gemensam löneplattform för hyrpersonalen. Tidigare kunde en hyrläkare i Västerbotten får 45 000 kr i veckan, medan man i Norrbotten betalade 60 000 kr för en vecka.

Det ska inte gå när nu alla regioner jobbar tillsammans. Att pressa ned hyrkostnaderna genom en gemensam lönesättning i hela landet har prövats flera gånger tidigare, men misslyckats.

– Det hänger på att vi nu är alla Sveriges 21 regioner tillsammans. Ingen står utanför. Börjar några regioner hoppa av och betala mer kommer vi inte att lyckas den här gången heller, säger Kia Ronnhed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.