Foto: TT.

Rekordbeställning till Vindelnföretag

Publicerad

Skogstillverkaren Vimek i Vindelns kommun har precis mottagit sin största order någonsin. Det närmaste tre åren ska man leverera 126 skogsmaskiner värda 160 miljoner kronor till Vitryssland.

Kunden är det statliga vitryska företaget State Forest Enterprises och affären finansieras med ett lån från Världsbanken.

– För oss innebär det ny rekrytering och en fördubbling av vår produktion. Vi ska få klart den här ordern de närmaste åren och det innebär en ökningen av takten i verkstaden. Det är en stor affär och en stor utmaning, säger Vimeks VD Fredrik Lundberg.

Blev ett varumärke i Vitryssland

Vimek har tidigare gjort affärer i Vitryssland. Under 2010 och 2011 introducerade man ett miljövänligt gallringskoncept som borgar för tillväxt för skogsägarna.

– Det här konceptet anammades av vitryssarna och vi skapade med hjälp av våra maskiner ett varumärke för oss själv, menar Lundberg.

”Största affären någonsin i Vindeln”

Affären bygger på en vitrysk satsning att utveckla ett miljövänligt skogsbruk och ska införskaffa 130 maskiner, fördelat på fyra olika maskinsorter. Av dessa ska Vimek stå för 126 i två olika modeller.

– Det här är den största affären som någonsin landat på ett företag i Vindelns kommun. Vi är ett litet företag men vi har ett bra samarbete med vårt moderföretag Cranab Group, så vi är säkra på att vi kommer klara det, säger Lundberg.

Vimek har idag cirka 25 medarbetare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.