Rektor Inez Abrahamzon (vänster) har startat ett initiativ för att förskoleeleverna ska få datorer till ett läs- och skrivprojekt. Foto: AnnCathrine Eriksson/TT.

Rektorns insamling till elevdatorer gör succé

Uppdaterad
Publicerad

Förskolebarnen i Volgsjö skola i Vilhelmina behöver 30 datorer för ett skriv- och läsprojekt. Nu är de en bit på vägen. Rektor Inez Abrahamzon har nämligen startat en insamling som fått ett enormt gensvar.

I skrivande stund har Inez Abrahamzon fått in pengar som räcker till sju datorer – och då har det bara gått nio dagar sedan hon startade insamlingen.

– Jag är överlycklig, men jag är inte förvånad. När människor får en organisation för att göra skillnad, då vill de göra det, säger en glad Inez Abrahamzon, som är rektor för år F-3 på skolan.

Skrev på Facebook

Totalt går ett 60-tal förskoleelever på Volgsjö skola, och under hösten ska de prova en metod som utvecklats i Piteå som heter ”skriva sig till läsning”. Projektet ska pågå i tre år och ledas av så kallade förstelärare.

Men med den rådande datorbristen på skolan insåg Inez Abrahamzon snabbt att hon inte kunde köpa in de 30 datorer som behövs alla barnen. Hon skrev en status på Facebook om insamlingsidén och fick snabbt positiv respons.

– Folk från hela Sverige har skickat pengar, säger Inez Abrahamzon.

”Det är fullt möjligt”

Hon tror att givmildheten till stor del handlar om ett förtroende: dels för henne, dels för de föräldrar och vänner som delat initiativet vidare i sociala medier, och inte minst för projektet i sig.

– Jag tror att många vill ge om det finns en vettig anledning, säger Inez Abrahamzon, som inte ser det som en omöjlighet att få insamlingen i mål.

– Det är fullt möjligt. Får vi det så tänker jag köpa lika många till som vi kan ha på skolan i övrigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.