Klemet Klemetsson, renägare. Renarna på bilden har inget med texten att göra. Foto: Privat/SVT

Renägare: ”Skulle vara förödande”

Uppdaterad
Publicerad

På grund av vargparet som siktats i Nordmaling väljer renägare att stanna kvar till fjälls. Renägaren Klemet Klemetsson från Vardofjällgruppen har valt att inte riskera sina renars säkerhet och stannar kvar vid Kittelfjäll.

Den 27-årige renägaren är en av tre renägare i Vardofjällgruppen i den Klemet Klemetsson är oroad över situationen och väljer att stanna kvar med sin renhjord vid Kittelfjällstrakten i Vilhelmina kommun.

– Vi hade tänkt lasta renarna åt Nordmalingshållet, men det går inte om vargen finns där. Jag anser att vargar och renskötsel går inte i ihop. Det skulle bli förödande konsekvenser, det kan bli katastrof, säger han.

Varg i Västerbotten

Kan tvingas iväg av vädret

Klemet Klemetsson har tillsammans med Länsstyrelsen satt den 16 december som preliminärt datum för att se hur processen med att identifiera vargarna fortlöper. Beroende på vädret och hur tillgängligt betet är för renarna kan de ändå tvingas att röra sig mot vinterbetet.

– Vi måste väl söderut så småningom, men riktigt var är problemet. Nordmalingsområdet är ett väldigt bra renbetesområde, men nu kan vi inte nyttja det, säger han.

Eftersom andra renbetesägare befinner sig på kringliggande områden är möjligheterna att byta renbetesområde begränsat.

”Antingen måste de tas bort eller flyttas”

Berörda renägare kommer ha en dialog med länsstyrelsen, men avvaktar bland annat de DNA-analyser som görs av Nordmalingsvargarna. Och Klemet Klemetsson har en tydlig syn på vad som behövs göras.

– Jag anser att vargarna måste bort. Det får inte finnas revirmarkerande vargar i renskötselområden, och det måste Länsstyrelsen ta hänsyn till och ordna – antingen ta bort dem eller flytta dem.

– Man kan räkna ut att om ett revirbildande par befinner sig i samma område som renarna kan det röra sig om hundratals, kanske tusentals dödade renar. Det skulle vara förödande, speciellt för oss ungdomar som fortsätter satsa på renskötsel, säger Klemet Klemetsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Västerbotten

Mer i ämnet