Foto: Räddningstjänsten Lycksele

Renar i kraftkanal vid kraftstation

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal renar hamnade under onsdagsmorgonen i kraftkanalen vid Brattfors kraftstation i Lycksele. Samtliga renar kunde dock lyftas upp ur vaken.

SOS Alarm fick strax innan klockan 11 in ett samtal om att ett tiotal renar har hamnat i kraftkanalen vid Brattforsens kraftstation i Lycksele.

Enligt räddningstjänsten i Lycksele var två representanter från samebyn som renarna tillhör kallade till platsen. Fem personer  räddningstjänstens sida arbetade fem stycken med att försöka få upp renarna ur rännan.

– Vi har just fått hit två representanter från samebyn, så vi håller på att försöka fiska upp dem med lina och lasso. Vissa ställen i branten går det lite lättare, men på vissa ställen är det väldigt brant, sade Lars Jonsson, räddningsledare vid 12-tiden.

Fyra renar avlivades

En timme senare hade dock samtliga renar bärgats ur kraftkanalen.

– En del var lite medtagna men vi fick upp allihopa, säger Jonsson.

Totalt var det tolv renar som gått ned sig i kanalen utanför kraftstationen. Fyra av dem tvingades man avliva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.