Ett drygt 70-tal ekipage tävlade i olika ponnyklasser i Malå i helgen. Foto: Leif Henningsson

Ridklubb jubilerade med ponnyhopptävling

Publicerad

Malå Ridklubb firade i helgen sitt 30-årsjubileum med en regional hopptävling för ponnys. Ett 70-tal ekipage från klubbar i Norr- och Västerbotten gjorde upp om medaljerna i fem klasser. En perfekt genomförd tävling även om fokus för många låg på jubileet.

Mycket har hänt sedan klubben startade. Resan har gått från en enkel stallbyggnad med utomhusmanege, till en modern ridanläggning med ett fulltstort ridhus. Det berättar tävlingsledaren Johanna Näslund som tillsammans med Nina Näslund är två av de unga hästtjejer som i mitten av 80-talet fick sina föräldrar att hjälpa till att bygga upp verksamheten.

Hyllar Malåborna

Båda är fortfarande aktiva i klubben och ser nu nästa generation av barn och ungdomar spenderar sin fritid bland de älskade fyrfota vännerna.

– Vem kunde tro att några unga tjejer skulle kunna åstadkomma detta? säger Nina Näslund och vill samtidigt harangera alla de malåbor; företagare, privatpersoner, föräldrar och kommunen som genom åren stöttat verksamheten.

Hur ser framtiden ut då?

– Som för så många andra är ekonomin något vi brottas med. Vi är en liten inlandsklubb och de betyder långa resor när vi ska ut och tävla.

– Men vi är positiva, säger Johanna och pekar på de goda resultat som klubben presterat genom åren.

”Ridsport är tuffare än många tror”

Det är framförallt i hoppning som ungdomarna nått framgångar men även i dressyr börjar resultaten komma.

Ett exempel är 10-åriga Vendela Näslund som rankas som nummer fyra i sin åldersklass i Sverige.

– Vilket visar på att även vi i Västerbottens inland kan få fram duktiga ungdomsryttare, säger Johanna Näslund som till sist hoppas att fler killar ska våga prova på sporten.

– Ridsport är tuffare än många tror och kräver både fysik och mod. Så kom igen killar!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.