Riksdagen vill behålla vargpolitiken

Publicerad

Riksdagen vill se fortsatt riktad och selektiv jakt på varg.

En majoritet i miljö- och jordbruksutskottet slår fast i ett tillkännagivande till regeringen att den nya rovdjurspolitik som Alliansregeringen införde i december 2013 ska fortsätta att gälla. Den ledde till att Naturvårdsverket gav tillstånd för licensjakt, trots att EU-kommissionen varnat för att det strider mot EU:s regler. Beslutet överklagades i flera instanser.

I februari i år beslutade regeringen att vargfrågan ska utredas på nytt. Orsaken sades vara att den nuvarande nationella miniminivån för stammen, 270 vargar, i allt för hög grad är grundad på politiska överväganden. Men riksdagsmajoriteten bestående av Allianspartierna och SD, anser alltså att Alliansregeringens rovdjurspolitik fortsatt ska gälla. S, MP och V reserverade sig mot beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.