Det japanska stödskelettet hjälper vid träning av gångmönster efter en stroke. Foto: Carin Wesström

Robotskelett ska lära patienter att gå

Uppdaterad
Publicerad

Många personer som drabbats av en stroke får bestående problem att röra sig en lång tid efteråt. Nu ska ett forskningsprojekt testa om ett robotskelett kan hjälpa dessa personer.

30 000 människor drabbas varje år av stroke i Sverige. Väldigt många får bestående problem att gå.

– Det är tungt för personerna att hantera. Vi vill se om den här metoden hjälper, säger Charlotte Häger, professor och fysioterapeut vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering på Umeå universitet.

Den tekniken som nu ska testas är intensiv sjukgymnastik som utförs tillsammans med en robotdräkt, som fungerar som ett stödskelett.

– Jag var själv fundersam till den här nya tekniken. Det är svårt att härma mänsklig motorik. Men jag har själv provat och efter det så ändrade jag inställning. Det är en väldigt smart robot som tagit år att utveckla, säger Häger.

Får gå på rullband

Robotskelettet, som är en japansk uppfinning, fästs utanpå benet samtidigt som personerna får gå på ett rullband. Robotskelettets gångmönster ska efterlikna det normala och hjälpa de försvagade benen.

– Den känner av hur mycket musklerna aktiveras och då kan den hjälpa till precis lagom mycket.

Rörelseförmågan ska kartläggas

Personernas rörelseförmåga och självständighet ska kartläggas detaljerat och efter det ska träningen följas upp. Man ska även utvärdera hur kostnadseffektiv behandlingen är.

– Vi kommer att jämföra med patienter som inte får någon träning alls och de som får sjukgymnastik utan robot, säger Häger.

Forskningen sker förutom vid Umeå universitet också vid Karolinska institutet i Stockholm och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Projektet som finansieras med stöd från Hjärnfonden söker fortfarande försökspersoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.