Foto: Privat/SVT

Rusning efter kommunens miljötrattar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT berättade om Robertsfors kommuns miljösatsning i form av en gratis miljötratt som ska samla upp fett från matlagning, har kommuninvånarna rusat till kommunhusets reception. Miljötrattarna fanns där redan i vår, men den senaste veckan tog de abrupt slut.

– Vi lade ut det på hemsidan i april men fick inget större genomslag då, men efter att vi lagt ut lite på sociala medier gick det iväg lite fler trattar och efter ert nyhetsinslag i TV blev det anstormning, berättar Johan Hedlund, GVA-ingenjör vid gator-, vatten- och avfallssektionen på Robertsfors kommun.

Ny trattbeställning gjord

Tratten, som är ett hjälpmedel för att kunna samla ihop matfett i en PET-flaska istället för att hälla det i avloppet, rekommenderar kommunen att användarna slänger i det brännbara avfallet. När det senare fraktas till återvinningsstationen används energin till förbränning och energi till fjärrvärme.

Miljötrattarna finns tillgängliga för privatpersoner att hämta i en korg vid receptionen på Robertsfors miljökontor.

De 360 miljötrattar som köpts in har alltså nu tagit slut, men efter det hårda trycket kommer fler trattar att beställas in.

– Vi har gjort en beställning på två kartonger till, låter Johan Hedlund meddela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.