Vasaplan i Umeå efter ombyggnad. Foto: Umeå kommun

Så kommer nya Vasaplan se ut

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare berättat om att Vasaplan i Umeå kommer byggas om 2017. Nu är det klart hur det kommer se ut.

Bussnavet i centrala Umeå är enligt kommunen i stort behov av renovering för att säkerställa kapaciteten för framtida trafik. SVT har tagit del av en skiss på hur det är tänkt att se ut.

I den nya utformningen av Vasaplan kommer en mittrefug att byggas och busstrafiken kommer att enkelriktas på varje sina om refugen. Det gör man för att underlätta byten på plattformen mellan olika busslinjer.

– Med den nya utformningen förbättras tillgängligheten väsentligt vilket har hög prioritet i arbetet så att Vasaplan blir tillgänglig för alla, med t ex höga kantstenar som underlättar insteget till bussen, ledstråk och bra sittplatser, säger tekniska nämndens ordförande Lena Karlsson Engman i ett pressmeddelande.

Trafikverket har beviljat Umeå kommun stöd med finansiering av projektet via det så kallade Stadsmiljöavtalet om drygt 49,75 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.