Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
” De kanske söker skydd hos människor”- se forskaren Tim Hofmeester visa bilder på djur som fastnade på viltkamerorna i Umeå. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Så påverkades vilda djur av pandemin – Umeåbor deltog i global forskning

Publicerad

Under pandemin rörde sig människor oftare ute i naturen. Nu visar ett medborgarforskningsprojekt i Umeå att en del vilda djur betedde sig tvärtemot det förväntade.

– De ökade faktiskt sin aktivitet, säger forskaren Tim Hofmeester från SLU.

Under pandemin fick Umeåbor låna viltkameror från SLU och delta i ett medborgarforskningsprojekt som är en del av en global studie.

Över hundra hushåll inom Umeå kommun lånade kamerorna. Nu presenterar Sveriges lantbruksuniversitet resultaten från Umeå där man har analyserat fem olika djurarter.

Coronapandemin

– Två av dem visade tydliga mönster och det var rådjur och skogshare, säger Tim Hofmeester, forskare på SLU i Umeå.

De trodde att djuren skulle minska sin aktivitet i takt med att fler rörde sig utomhus. Men de två djurarterna ökade i stället sin aktivitet.

Vana med människor och skydd mot rovdjur

Tim Hofmeester tror att det finns två anledningar till det här.

– Vi gjorde studien i områden nära människor, så de är sannolikt mindre rädda för oss. Och båda arterna är bytesdjur för rovdjur, så de kanske söker skydd hos människor.

Samtidigt visade studien att de arter som ökade sin aktivitet också rörde sig mer under natten. Det här kan man enligt Hofmeester beakta på rekreationsområden i stadsmiljöer.

– På Stadsliden i Umeå till exempel finns det elljusspår, så där kan man ganska lätt bestämma när man kan rekreera sig så att det också finns mörka tider under natten då djur kan röra sig fritt.

Beteenden olika i stadsmiljö och ute i naturen

Den globala studien, som utfördes i 21 länder, visar att särskilt växtätarna ökade sin aktivitet medan de flesta rovdjuren minskade sin aktivitet då den mänskliga aktiviteten utomhus ökade.

Men växtätarna i områden längre bort från bebyggelse minskade sin aktivitet i takt med en ökad mänsklig aktivitet.

Se djuren som fastande på viltkamerorna i Umeå i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet