Ambulansen har tillsammans med övriga blåljusverksamheter tagit höjd inför helgens rally i Umeå. Utöver den ordinarie verksamheten kommer man även finnas ute på rallysträckorna.
Ambulansen i Umeå har under planeringen inför denna helg fört dialog med kollegorna i Värmland där rallyt tidigare kördes. Detta för att skapa sig en bild av vad ett så pass stort arrangemang innebär för ambulansverksamheten.
– Svaret vi fått därifrån är att det inte brukar belasta sjukvården så mycket, säger Lars-Åke Löfqvist, avdelningschef vid ambulansen i Umeå.
Däremot kräver rallyts säkerhet att det finns ordenligt med ambulanser ute vid sträckorna. Så arrangören Rally Sweden hyr in ambulanser från flera regioner. Totalt rör det sig om åtta fordon samt personal från Norrbotten, Västerbotten samt Västernorrland. Det är rallyt och inte samhället som står för de kostnaderna.
Primärvården rustat
Sjukvården har också valt att ta till vissa förebyggande åtgärder. Framför allt är det primärvården som rustar.
– De hälsocentraler som är nära sträckorna har större extra beredskap på akuta händelser, som att fler kan snubbla och slå sig. Primärvårdsjouren förlänger öppettiderna till 23 på fredag och lördag och förstärker bemanningen vissa perioder, säger Karl-Gustav Forsberg, verksamhetschef för primärvårdsjouren.
Extrabemanningen består av en sjuksköterska, undersköterska och en receptionist som kan hjälpa patienter som saknar svenskt personnummer.
”Mycket galej”
På akutmottagningen vid Norrlands universitetssjukhus sätter man in ett extrateam med en läkare, sjuksköterska och undersköterska under helgkvällarna och -nätterna.
– Vi brukar göra det när det är arrangemang som skapar ett större inflöde till Umeå. Nu när restriktionerna släppt och det är löningshelg kommer det bli mycket galej ute på stan – och då brukar små olyckor ske, säger Paula Johagen, verksamhetschef på akutmottagningen.
Hör mer om hur ambulansen förberett sig i klippet.