Foto: Sylvia Samuelsson.

Det ska du göra om du träffar en björn

Uppdaterad
Publicerad

Björnrapporterna duggar tätt i länet just nu. Här är Länsstyrelsen tips för att inte hamna i konflikt med vårt största rovdjur.

Flera människor har mött björn den senaste tiden. Under helgen syntes en mycket stressad nalle på E4:an i höjd med Hökmarksberget och i Åsele har flera hus haft besök av björn. Bland annat har en björn mumsat på familjers sopor.

Länsstyrelsens rovdjursförvaltare Linda Backlund förstår att människor kan känna sig osäkra på hur de ska bete sig när de får närkontakt med rovdjuret.

– Se till att du kan dra dig undan och inte störa. Du ska inte försöka gå fram och ta en selfie, säger Backlund.

Björn på nära avstånd

Det kanske kan tyckas självklart, men uppmaningen är på sin plats just nu när björnrapporterna duggar tätt i Västerbotten. I Tvärtjärn mellan Burträsk och Skellefteå lyckades till exempel Urban Lundström och en kompis med kamera fånga en björn på bara drygt 30 meters håll.

– Plötsligt stod den bara där, en riktigt vacker björn som inte alls hade bråttom. Det var verkligen en upplevelse, berättar han som nästa dag var tvungen att åka tillbaka och mäta upp avståndet, säger Backlund.

Inte fler björnar

Men trots alla observationer så finns det enligt Länsstyrelsen i Västerbotten inte ovanligt många björnar nu.

– Vi har resultaten från spillningsinventeringen som visar att antalet björnar är ungefär likadant som tidigare. Möjligen att det har skett en liten omfördelning så att det kanske är lite fler björnar närmare kusten, men det är ingen stor skillnad ändå, säger Linda Backlund.

Lukten av mat lockar

Däremot är det enligt henne inte ett dugg konstigt att många människor ser björn just nu. Det har bland annat att göra med att växtligheten kommer igång fortare nära bebyggelse vilket lockar fram hungriga björnar. Och om de då känner lukten av mat kan de komma riktigt nära.

– Ställ in sopor i garaget eller i ladugården om det finns en sådan så att de inte känner lukten. Det handlar helt enkelt och logiskt om att plocka bort sådant som kan locka till sig björnen, säger Backlund.

Parningssäsong

En annan förklaring till att björnen kommer närmare just nu är att björnhonor med ungar använder bebyggelsen som en slags sköld och skydd under parningssäsong, ungarna är tryggare när de inte är i närheten av vuxna pappor. Detsamma gäller för ungbjörnar som också klarar sig bättre om de håller sig borta från vuxna hannar. Om människor får problem med björnar uppmanas de att höra av sig till länsstyrelsen.

– Man kan ringa antingen till oss eller till polisen om man till exempel behöver hjälp att skrämma bort en besvärlig björn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.