Foto: Leif Henningsson

Kända filmfestivalen i Adak kan läggas ner

Uppdaterad
Publicerad

Malåbyn Adaks kulturskatt Sagabiografen, där den årliga filmfestivalen har hållits i 25 år, är på väg i graven. Det efter att det inte finns några arvtagare till biografens styrelse som nu kliver av sitt uppdrag.

– Det känns fruktansvärt, säger Märith Lundberg, ledamot i Sagabiografens styrelse.

Hon är en av de sju ledamöterna som dragit i trådarna för festivalen som hållits i 25 år i rad. 170 personer bor i den lilla byn Adak, men över 2000 personer brukar besöka filmfestivalen.

– Vi har jobbat i motvind länge, med sjunkande publikstöd. Men det är väl naturligt också, men jag tycker det är jättetrist.  Och vi har gråtit och skrikit på varandra, och gråtit lite till i styrelsen, för egentligen vill ju ingen av oss att det ska läggas ner. Vi vill att det ska fortsätta, men vi har inte orken själv, menar Märith Lundberg.

Välkända kulturprofiler har invigt

Filmfestivalen är ett klassiskt inslag i den västerbottniska sommaren, och invigningarna gästas traditionsenligt av kända kulturprofiler. På listan finns bland andra Sven Wolter, Jonas Gardell, Sissela Kyle, Marie Göranzon och Torkel Petersson. Så här sa den sistnämnde när han invigningstalade för festivalen förra sommaren:

– Det finns ett rykte i Sverige att folk i branschen vet om att festivalen finns, och man har fått höra av kollegor att ”i Adak har de en filmfestival. Är du riktigt duktig så får du komma upp dit och inviga den”, sade Torkel Petersson till SVT inför 2016 års filmfestival.

”Har satt Adak på kartan”

Den anrika Sagabiografen i byn Adak byggdes på 1940-talet. År 1993 dammades en gammal filmprojektor av och den första filmfestivalen i Adak ägde rum, som bland andra ”tant Saga”, Eivor Jonsson, engagerade sig runt. Och Märith Lundberg tycker att Adak gjort sig ett namn ute i världen.

– Jag tycker att vi satt Adak på kulturkartan genom Sagabiografen och filmfestivalen. Jag skulle vilja säga att det är Adak som har satt Malå på kartan, säger hon med ett skratt.

I sommar, efter årets 25:e upplaga av filmfestivalen, läggs den folkkära evenemanget ner, och nu vet ingen vad som kommer hända med Sagabiografen.

– Om vi inte får in nya människor som tar över efter oss så läggs det ner – tyvärr, säger Märith Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.