Foto: SVT

Sälen – Mora på 23 minuter

Uppdaterad
Publicerad

I veckan kommer tiotusentals skidåkare att tävla i Vasaloppet. I Burträsk har en lättare variant av det nio mil långa loppet mellan Sälen och Mora etablerats: Sälen–Mora tur och retur.

Naima Pettersson hade svårt att få chansen att bjuda de första åkarna på blåbärssoppa. De stog sig inte tid att stanna. För skidspåret på Burträskets is är bara åtta kilometer långt och garanterat fritt från jobbiga backar. Ifjol smög skidklubben i gång så smått, och i år var det först efter måndagens snöfall som det bestämdes att tävlingen kunde genomföras.

Sälen–Mora är ändå ett begrepp som behöver förklaras och så här ligger det till: Vid strandpromenaden i Burträsk samhälle ligger en konstnärlig utsmyckning i form av en  säl gjuten i betong. På andra sidan Burträsket finns en liten by som heter Mora. Sälen–Mora, alltså! Snilleblixten, som flygplatschefen Robert Lindberg kom på, omsattes snart i handling av Burträsk Skidklubb.

Kan anordnas under SM-veckan

IFK Umeås världscupmeriterade åkare Erik Silfver var överlägset snabbast på sin hemmais. Sälen–Mora var en sträcka som Silfver åkte på 23 minuter. Nina Holmström var snabbast bland damerna.

Makarna Magdalena och Jörgen Sandgren undvek en uppslitande upploppsstrid och gick lugnt och behärskat över mållinjen vid sälen – liksom de flesta i tävlingen. Barnen åkte en slinga på två kilometer. Där var Nelly Malm och Melker Lindgren snabbast. Men alla barnen fick medalj.

Blir det någon tävling nästa år?

– Jag tror absolut att vi ordnar ett tredje lopp, kanske i mer utvecklad form med en elitklass och bredare inbjudan. Det kan bli så att vi kör tävlingen någon gång under SM-veckan i Skellefteå 9-25 mars, säger Jenny Löfvenius Wahlberg i Burträsks Skidklubb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.