Foto: TT

Samebyar tillåts skjuta björn

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västerbotten tillåter skyddsjakt på två björnar i Västerbotten.

Det handlar om två individer i Vilhelmina och Storumans kommun.

Vilhelmina södra sameby tog kontakt med länsstyrelsen i slutet på april efter att de sett spår av en björn som jagar renar vid Blaikfjället. Björnen ska vid ett dokumenterat tillfälle ha fällt en ren i området.

Björnen verkar ha funnits i området i ett antal dagar eftersom man även hittade en lega med granris i nära anslutning till den dödade kalven.

Renarna stresskänsliga

Samebyn menar att det är ohållbart att ha en björn som jagar ren i det här området, då renarna är högdräktiga, stresskänsliga och på väg upp till kalvningsområdet.

Det finns även ett antal jaktspår vilket samebyn menar tyder på att den mest sannolikt kommer att vara kvar i området om den kan. Därför beslutade länsstyrelsen att tillåka jakt på den aktuella björnen.

Skyddsjakt får därför ske från och med den 25 april 2016 till och med den 9 maj 2016.

Samma problem i Storuman

Även Umbeje Tjeälddie sameby i Storumans kommun har ansökt om och beviljats skyddsjakt på björn efter att ha upplevt samma problem som Vilhelmina södra sameby.

Under samma tidsperiod kan samebyn jaga den aktuella björnen i området. Jaktförsök ska avbrytas om björnen avlägsnar sig utanför jaktområdet eller långt ifrån renarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.