SAS problem kan drabba passagerare Foto: Svt

SAS-nedskärningar skapar oro

Uppdaterad
Publicerad

SAS sparplaner kan drabba flygplatserna i länet.

Samtidigt var det många passagerare som pustade ut i morse när detomedelbara konkurshotet var borta.

– Jag ska till Indien i morgon och var lätt nervös, berättar Åsa Strömbrovid incheckningsdisken på Skellefteå Flygplats.

För att undvika konkurs vill SAS säga upp 800 personer och lönerna ska sänkasför alla med 15 procent. Sammanlagt måste 6 000 personer lämna SAS genom olika åtgärder.

Oklara detaljer

På de destinationer SAS flyger till i Västerbotten står det klart attmarkpersonalen förväntas tas över av andra bolag. Mer än så går inte säga idagenligt företagsledningen.

– Vi har intedetaljsvaren på allt. Exakt hur det landar får vi veta senare, säger ElisabethManzi, presschef på SAS.

Företagsledningensultimatum till facket är att förhandlingarna om neddragningarna måste varaklara på söndag. Annars är det tveksamt att flygbolaget överlever.

Enda bolaget

I Umeå flyger idagflera bolag inrikes men i Skellefteå kan passagerarna komma att drabbas om SASförsvinner enligt flygexperten och chefredaktören på Travelinsider.se, JanOhlsson.

– Skellefteå är enhyfsat stor destination i Sverige men är en av få där SAS är ensamma om attflyga inrikes. Om de skulle krisa ihop eller gå i konkurs kan det uppstå ettvisst vakuum. Men flygplatsen är tillräckligt stor för att attrahera någotannat flygbolag.SAS har lämnatSkellefteå tidigare en gång 2002, men kom tillbaka efter några år. Den tidenminns Åsa Strömbro inte som särskilt problemfri.

– Det har varit så med de mindre bolagen att de slutar efter ett tag. Attkomma i en karusell igen där det hela tiden byts bolag vill inte jag vara medom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.