Foto: SVT/TT

Mer queer i framtidens science fiction

Uppdaterad
Publicerad

Män, män och framför allt heterosexuella män har länge dominerat science fiction i film och tv. Men nu håller det på att ändras, visar forskning från Umeå.

Fantasin har inga gränser, brukar man säga. Där kan vi föreställa oss egentligen vad som helst, men helst inte homosexualitet eller bisexualitet, eller kvinnor i huvudroller, har det visat sig när Umeåforskaren Josefine Wälivaara granskat de stora verken inom science fiction, som Star Trek och Star Wars.

– Science fiction har alltid varit en genre som kunnat visa oss framtiden, vi har kunnat se andra varelser och samhällen. Man ifrågasätter alla möjliga typer av samhällskonstruktioner, men inte sexualitet. Det verkar faststå som någonting som alltid kommer att vara konstant och likadant, säger Josefine Wälivaara.

Heterosexualitet tas för givet

Faktum är att det här med karaktärernas sexualitet inte diskuteras mycket över huvud taget. I stället har det fokuserats på teknologi och specialeffekter och på ett vis förutsatts att karaktärerna ska vara heterosexuella.

– Om vi föreställer oss framtiden och vi alltid föreställer oss den som extremt heterosexuell, vad säger det om vår samtid och vår idé om framtiden att vissa individer inte syns, säger Wälivaara.

Förändringen går inte jättefort

Science fiction-genren beskrivs historiskt som barnslig och inte förrän på 2000-talet kom det, enligt Wälivaaras forskning, en vändpunkt inom genren, då man började göra filmer som behandlade mer vuxna ämnen och där sexualitet ingår i berättelserna – främst i TV-serierna Battlestar Galactica, Firefly och Torchwood, som introducerat en mer vuxen ton enligt Wälivaara.

– Man ser det också i den nya Star Trek-filmen där en av de manliga karaktärerna fått en man. Det är något som Star Trek-fans väntat väldigt länge på, att det ska lyftas upp till ytan, säger hon.

– Jag tycker att det syns att det håller på att hända något, men att det kanske inte går jättefort.

Här kan du läsa avhandlingen i sin helhet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.