Västerbottens läns landstings fullmäktige. Foto: SVT

Debatt i fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Vad beslutar landstingsfullmäktige om akutvårdplatserna?

I dag ska politikerna i landstingsfullmäktige ta beslut om en folkomröstning utifrån kraven från Folkinitiativet i Dorotea som bland annat vill se att Åsele får tillbaka en ambulans och att Dorotea på nytt får en primärvårdsjour och akutplatser. Dagens beslut är historiskt – det har aldrig tidigare genomförts en folkomröstning i ett landsting.

Men motsättningarna mellan partierna är tydliga och diskussionen kan bli het. Därför kommer Västerbottensnytt att vara på plats i kommunfullmäktigesalen i Umeå för att direktsända med start klockan 13. Göran Zackari, som under de senaste åren bevakat landstingsfrågor i Västerbottensnytt, kommer tillsammans med fotografen Kurt Sundin att ledsaga tittarna genom debatten.

Doroteaupproret

Varför omröstning?

Genom att samla in mer än 20 000 namn för kravet på en folkomröstning om nedskärningarna i vården har de doroteabor som drivit frågan tvingat landstingsfullmäktige att ta upp den. Det krävs att tio procent av de röstberättigade kräver en folkomröstning för att tvinga fram en politisk behandling av frågan. Majoriteten bestånde av Socialdemokraterna och Miljöpartiet är nämligen emot att en folkomröstning genomförs. Men när det gäller folkomröstningar räcker det med att en tredjedel av politikerna i fullmäktige stöder förslaget för att det ska bli en folkomröstning.

På valsedeln

Detta betyder att det kommer att bli en folkomröstning, men oenigheten är stor om när den ska genomföras och, inte minst, vad det ska stå på valsedlarna. Partierna i Alliansen vill se den formulering som ansluter sig till Folkinitativets formulering: ”Vill du ge Västerbottens läns landsting i uppdrag att utforma ett åtgärdspaket som säkerställer sjukvård för alla, vilket bland annat innebär att Dorotea sjukstuga får primärvårdsjour och vårdplatser som tidigare och att Åsele får en egen ambulans?” Även vänsterparitet anser att formuleringen på valsedeln ska formuleras i samråd med de som drivit kravet på folkomröstning.

Socialdemokraterna och miljöpartiet vill se en helt annan formulering: ”För att minska underskottet i landstingets budget beslutades att minska antalet vårdplatser från fyra till två och att ersätta den stationerade ambulansen i Åsele med en akutbil. Ska detta budgetbeslut med ovan nämnda åtgärder gälla tills vidare?”

Väntar många åhörare

Socialdemokraternas förslag till formulering har orsakat skarpa reaktioner i Dorotea och det väntas stor uppslutning på åhörarläktaren av tillresta doroteabor under dagens sammanträde.

Även frågan om när omröstningen ska genomföras är omdiskuterad. Socialdemokraterna och miljöpartiet vill att omröstningen ska äga rum den 26 maj i år. Alliansen vill att den samordnas med de allmänna valen hösten 2014. Vänsterpartiet, slutligen, vill se att folkomröstningen hålls i samband med EU-parlamentsvalet i juni 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Doroteaupproret

Mer i ämnet