”Dynamit-Erik” spränger skit i luften

Uppdaterad
Publicerad

Att ha en hobby kan vara bra för nerverna men frågan är om Erik Johanssons fritidsintresse är något för den som behöver stressa av. Han kallar sig för Dynamit-Erik.

Han bor på Häljegård en bit utanför Umeå och han gillar att spränga grejer med dynamit. En av Eriks mer uppskattade sprängningar är den när han spränger sin frus dator. Det videoklippet har över 720 000 visningar på Youtube.

– Det är roligt. Vi lever ganska kort tid och är döda så länge. Därför ska vi ha roligt när vi lever, säger Erik Johansson.

Började vid sex års ålder

Eriks intresse för dynamit började redan vid sex års ålder och som 15-åring jobbade han med sprängmedel med sin farbror. Han är professionell sprängare så han vet vad han gör. Att använda dynamit är ingenting för amatörer.

”Bästa kunderna överlever”

Han har också dynamit-events på beställning. Då får personer ta med någon jobbig pryl som aldrig fungerat som den ska och bjuda in några vänner. Sedan spränger Erik skiten i luften.

– Man måste ta väl hand om säkerheten så att inte någon blir skadad. De bästa kunderna är de som överlever, säger han.

Krävs tillstånd

Det är olagligt att använda dynamit om man inte har tillstånd. Det krävs ett så kallat sprängkort, vilket Erik Johansson har. 

Har du någon drömsprängning?

– Vi ska spränga en bajamaja med lite bajs i! Vem har inte velat spränga en sådan?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.