Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Patrik Samuelsson SVT / Skellefteå kommun

Se när myndigheterna i Skellefteå gör razzia i jakten på olämpliga bostäder

Publicerad

Nedlagda butiker, kyrkor och verkstäder har blivit sovplatser för gästarbetare i Skellefteå, i kölvattnet av de stora industrisatsningarna. Nu genomförs razzior hos oseriösa hyresvärdar och flera har fått förbud mot bostäder de hyrt ut.

– De hyr ut under förhållanden som inte är drägliga, säger brandingenjör John Östlund.

En särskild grupp med brandingenjörer, poliser, inspektörer på bygg- och miljökontoret betar sedan slutet av förra året av en lång lista på tips på olämpliga bostäder, det var Norran först att berätta om.

– Vi har en extrem situation med att många behöver bostäder, så det är bra om vi tillsammans kan kolla på de ställen där vi misstänker att det bor fler än vad det finns tillstånd för, säger Felicia Lundmark (S), ordförande för Bygg- och miljönämnden.

Hittills har razziorna lett till två förbud – ett mot att överhuvudtaget nyttja en verkstad som bostad – och ett mot att hyra ut i en byggnad med 33 sängplatser.

Ventilation saknas: ”Öppna fönstret”

Allvarliga brister i brandskyddet, fuktskador och dålig eller avstängd ventilation är sådant som dykt upp vid inspektionerna.

På en dörr till ett rum i en källarlägenhet sitter en skylt där det står:

“På grund av dålig ventilation bör du som sover i detta rum lämna dörren på glänt, eller öppna fönstret“.

– Så här får människor helt enkelt inte bo och vi måste prata med fastighetsägarna om vilka åtgärder de måste göra, säger Felicia Lundmark (S), ordförande Bygg- och miljönämnden.

Fler fastigheter på listan

Tipsen på olämpliga bostäder fortsätter att strömma in. Bygglovsavdelningen har tre personer som i stort sett jobbar heltid med frågan. Räddningstjänsten räknar med att det kan lång tid att beta av alla tipsen.

– Vi försöker ta dem först där vi ser störst risker. Vi kommer definitivt ha mycket att göra i framtiden, säger brandingenjör John Östlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.