Foto: Jonny Lindholm

Se vad som gömmer sig på sjöbotten

Uppdaterad
Publicerad

Tv-apparater, glassgubbar och mystiska träfigurer. På bottnen av Storsandsjön utanför Vindeln går det att hitta ett och annat för den som dyker ner.

Jonny Lindholm är snickare och deltidsbrandman i Bjurholm. För ett par år sedan tog han dykcertifikat i Robertsfors och efter det har han hunnit med en hel del dyk tillsammans med sina vänner. På Youtube går det att se hans filmer från dykningarna i Storsandsjön, som ägt rum i år och i fjol. I filmen ovan kan en ta del av Jonny Lindholms märkliga fynd.

– Vi har hittat ganska mycket där. Det roligaste var nog en tjock-tv, säger Jonny Lindholm.

– Jag skulle tro att det är några som har haft fest på en båt och sen slängt i tv:n eller så kan någon ha slängt den på isen på vintern och att den sen hamnat på botten när isen smält.

Mystisk träfigur

Förutom tv:n har han bland annat hittat kaffekoppar, glas, ölburkar, en GB-glassgubbe och en mystisk träfigur.

– Vi hittade en slags träkvinna, det är väl antagligen någon hantverkare härifrån trakten som har gjort den, men jag har inte gjort några efterforskningar.

“Som att vara full”

Det gäller att vara försiktig när en dyker. Jonny Lindholm har alltid med sig minst en till dykarkompis. På så sätt är säkerheten större om det skulle hända något.

– Det är ju vanligt att folk drabbas av panik under vattnet, men som tur är har det inte hänt mig än. En som jag var och dök med i Norge fick djuprus, det är typ som att vara full under vattnet. Hon fick panik, men det gick bra till slut.

Dyk vid vrak

Jonny Lindholm har planer på att dyka upp (och ner) utanför Nordafrikas kust senare i år.

– Jag ska till Egypten och dyka i oktober. Då kommer vi att på en båt under en vecka och göra 19 dyk, bland annat till några vrak. Sikten där är mycket bättre.

Drömmer om fartyg

Precis som de flesta dykarna drömmer Jonny Lindholm om att göra ett riktigt fynd.

– Det hade varit häftigt att hitta ett fartyg som ingen annan har hittat förut. Vi har varit ute och dykt vid kusten utanför Robertsfors och kollat efter ett vrak som lär finnas där, men vi har inte hittat något.

Dyk lugnt i framtiden!

– Tack, det ska jag göra!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.