Landstinget i Västerbotten ska testa sex timmars arbetsdag. Foto: SVT/TT

Sex timmars arbetsdag testas inom landstinget

Uppdaterad
Publicerad

I Västerbottens läns landsting pågår förberedelserna för fullt inför ett försök med förkortad arbetstid. Ett politiskt beslut togs i december förra året och just nu jobbar man med en projektbeskrivning.

Att arbeta 80 procent av tiden och ändå få full lön är något som lockar många. I november gick startskottet på det kommunala äldreboendet Sjöjungfrun i Umeå med just detta – de anställda jobbar 80 procent men till full lön. Ett uppskattat projekt bland personal.

Försöket ska pågå i ett år och kommer att följas och utvärderas. Än är det för tidigt, uppger boendet. Nu ska ett försök med förkortad arbetstid också göras inom inom landstinget i Västerbotten. Förberedelserna pågår för fullt.

– En arbetstidsförkortning kan ju vara en faktor som bidrar till en bättre arbetsmiljö, attraktivare arbetsplatser och lägre sjuktal, säger Johanna Näslund, HR-direktör i Västerbottens läns landsting, till TT.

Än är det inte bestämt var försöket ska genomföras, men planen är att det ska starta i höst.

– Vi har ju utmaningar att möta, och det här kan ju vara ett sätt och man måste undersöka möjligheten, säger Johanna Näslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.