Foto: SVT

Våra tekniska prylar bidrar till sexuellt våld

Uppdaterad
Publicerad

Han har under flera år opererat och behandlat tiotusentals kvinnor och barn som blivit utsatta för sexuellt våld i Kongo. Doktorn och gynekologen Denis Mukwege kämpar för fred och kvinnors rättigheter. Under fredagen besökte han Umeå för att tala om hur stans invånare kan hjälpa till med fredsarbetet.

Den flerfaldigt fredsprisnominerade doktor Denis Mukwege utsågs till hedersdoktor vid den medicinska fakulteten på Umeå universitet 2010. I samband med årshögtiden var han under fredagen tillbaka i stan för att tala om vägen till fred i sitt hemland.

Han menar att grunden till våldet i Kongo handlar om konflikter om mineralinnehav som bland annat finns i vår elektronik, som mobiltelefoner och datorer.

– Den konflikt vi har i Kongo i dag är inte en konflikt mellan olika typer, religioner eller länder. Det är en konflikt som handlar om kontrollen över mineraler. Vi har gjort en studie som visar att där mineraler finns, det är också där arméerna finns och där kvinnor blir våldtagna. Så det finns inga tvivel om att arméerna kämpar för att få kontrollen över mineraler för att få en egen internationell marknad utan att betala någon skatt. Korrelationen är tydlig.

”Umeåborna kan inte acceptera detta”

Han säger att ingen kan göra allt, men alla kan göra något för att hjälpa till att stoppa den stora konflikten.

– Det jag vill säga till Umeåborna är att bara ringa ett samtal. Alla kan göra något för att kämpa för världsfred. Speciellt anser jag att konsumenter, när vi använder mobiltelefoner, datorer och all elektronik måste vara medvetna om att de innehåller metall som kommer från Kongo, i en region där kvinnor används som slagfält. Det anser jag att Umeås invånare inte kan acceptera, de kan använda deras röster och fråga företag var de får sin metall ifrån och be dem att använda metall som är fri från konfliktmineraler.

Vägrar ge upp

Sedan Denis Mukwege blev hedersdoktor vid Umeå universitet för sex år sedan har situationen för sexuellt utsatta kvinnor, enligt honom, bara blivit värre. Det är ett växande problem i Kongo, men trots det fortsätter doktorn att kämpa för rättvisan.

– Vi kommer inte att ge upp. Det är inte makten vi kämpar för, vi kämpar för friheten för våra invånare, vi kämpar för fred, vi kämpar för rättvisa och för kvinnorna i Kongos rättigheter, säger han och fortsätter:

– För att fortsätta kämpa behöver vi svenskarnas support, ni firar nu 250 år av yttrandefrihet medan vi i Kongo fortfarande kämpar för att få den här friheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.