Skattebetalare får stå för hotellförlust

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottens landsting är delägare i Skandionkliniken i Uppsala där cancervård utförs. Men Skandionkliniken har tagit över ett patienthotell intill kliniken som går back med en halv miljon kronor i månaden.

Hotell von Kraemer gick i konkurs bara några månader efter att Skandionkliniken börjat ta emot patienter. Då låg man efter med hyran och hade stora skulder.

Landstingen tog över driften

I slutet på november tog Skandionklinikens direktion – med ledamöter från de sju svenska universitetssjukhuslänen – beslutet om att ta över driften av hotellet i egen regi.

– Läget är inte akut nu. Hotellet fungerar som ett patienthotell och det var det viktiga. Nu ska vi försöka hitta en ny entreprenör, säger västerbottens landstingsråd Peter Olofsson (S).

”Inte den stora utmaningen”

Skandionkliniken säger att de inte vet hur mycket underskottet handlar om?

– Ska vi vara riktigt ärliga så är det väl inte den stora utmaningen för Skandionkliniken. Det här är ju en väldigt liten del ekonomiskt, men en viktig del för patienterna, säger Peter Olofsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.