Teodor Peterson vann herrarnas SM-final i sprint på 1750 meter under SM-veckan i Umeå 2014. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skid-SM hotas av vintervärmen

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av mars arrangeras de avslutande deltävlingarna i skid-SM i Umeå, den sista innan skidförbundet slutar lägga skidtävlingar på olika ställen runt om i landet. Men arrangemanget riskerar att ställas in på grund av vinterns snöbrist.

– Hoppet är det sista som överger en, säger Lena Sandlin, ordförande i Umeå Skidallians.

Under SM-veckan i Umeå år 2014 stod kommunen bakom förberedelserna av arrangemanget, men med SM-veckan i mars har man valt att enbart bistå med preparering av spår runt omkring Gammlias skidstadion eftersom en handpåläggning med spårpreparering skulle kosta flera miljoner kronor.

Läs också: Töväder hotar länets skidtävlingar

– Under SM-veckan körde vi ut snö från snöfabriker som gjorde snö, men det är inte aktuellt att Umeå kommun gör det i detta fall. Tävlingarna är beroende av att det kommer natursnö, säger Anders Linder, avdelningschef vid Umeå kommuns fritidsdrift.

Krävs stort snöfall för tävlingen

Hos Umeå Skidallians är det en orolig väntan på vädret fram till tävlingarna som går 24-26 mars.

– Klart att det är oerhört frustrerande, men vi vet att det är förutsättningarna vi jobbar under. Som det ser ut nu behöver vi ett ganska rejält snöfall, säger Lena Sandlin, ordförande i Umeå skidallians.

Vädret har varit milt under stora delar av vintern, och med det underlag i som råder Umeå just nu skulle minst ett snöfall krävas för att skidtävlingarna skulle vara möjliga att genomföra. Just nu kan arrangörerna bara sitta och hålla tummarna för att naturen har sin gång med kyla och nederbörd i form av snö.

– Vecka åtta trycker vi på knappen och kör igång – eller så blir det att flytta tävlingarna till annan ort. Det är bara att titta ut genom fönstret och kolla på SMHI:s långtidsprognos. Det ser ut att komma väldigt lite snö de närmsta två veckorna, säger Anders Linder.

Gällivare reservort

Skulle mängden snö inte vara tillräcklig för att genomföra tävlingen förflyttas tävlingarna till Gällivare som just nu är reservplats för arrangemanget.

– Som vädret ser ut nu så blir det ingenting. Det är klimatförändringar som gjort att vi har taskiga förutsättningar. Vi skulle välkomna snö med öppna armar och vill jättegärna ha arrangemanget, säger Anders Linder.

Umeå Skidallians och Lena Sandlin sätter tilltron till vädrets makter in i det sista.

– Det skulle vara oerhört tråkigt, men det är ändå några veckor kvar. Kommer det stort snöfall så... Hoppet är det sista som överger en, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.