Skidturism tjänar på nytt klimat

Uppdaterad
Publicerad

Skidturismen i Västerbotten kan tjäna stora pengar på klimatförändringarna i världen. Det är en av slutsatserna i en ny klimatrapport som presenterades i Umeå idag.

Skidbackarna i Hemavan och Tärnaby är vinnare av klimatförändringarna. I Framtiden blir klimatet varmare och om hundra år kommer många andra skidorter längre söderut i Sverige och i världen att tina bort. Och att tillverka konstsnö kräver både vatten och energi.

– Vi i Norrland kommer att få en kortare vintersäsong, men det finns en möjlighet att under en period utnyttja att turister inte kan åka skidor på andra orter. Det finns pengar att tjäna och framförallt arbetstillfällen, säger Andreas Gyllenhammar på Sweco, som tagit fram rapporten.

Om Norrland kunde locka hit en procent av turisterna i Sydeuropa så skulle det innebära att omsättningen ökade med 11 miljarder kronor och leda till 6200 nya jobb.

Och på Västerbottens Turism ser man stora möjligheter att lyckas, även om man inte är vana att planera så långt framåt.

– Ja, jag tror att vi kan få kunder från Alperna, vi har fina backar, men vi ska också ta tillvara på det typiskt västerbottniska, som maten, säger Ulrika Annemalm, som är projektledare på Västerbottens Turism.

Men det finns även turism i Västerbotten som förlorar på det nya klimatet.

– Människor som njuter av kalfjällen får svårare att göra det, vi ser en förflyttning av trädgränsen och det blir svårare för rennäringen, säger Andreas Gyllenhammar.

Maria Brändström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.